A járvány Ausztriában is jócskán megnyirbálja a GDP-t

Az UniCredit Bank Austria pénzintézet prognózisában 10 százalékos GDP-csökkenésre számít az idén Ausztriában a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt.

A bank számításai szerint a bruttó hazai termék 36 milliárd euróval csökken az idén. A termeléskiesés minden gazdasági ágazatot érinteni fog, a kiskereskedelemben és turizmusban közvetlenül érintett ágazatoknál azonban akár 40 százalékos is lehet.

Az osztrák gazdaság a második negyedévben a járványvédelmi korlátozások enyhítése ellenére is legfeljebb 75-80 százalékát hozza majd normál teljesítményének. A gazdasági aktivitás élénkülésének üteme a második negyedévben sem lesz elegendő ahhoz, hogy a krízis előtti szintre vigye vissza a lakossági fogyasztást és a vállalati beruházásokat.

Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza szerint egyes ágaztok a korlátozások megszüntetését követően sem lesznek képesek bepótolni a kiesett termelésüket. Ez különösen a szolgáltatásokra, valamint a kulturális és sportrendezvény-szervezőkre igaz.

A feldolgozóiparban már februárban mintegy 10 százalékkal visszaesett a termelési érték az előző évihez képest, mégpedig amiatt, hogy a nemzetközi beszállítói csatornákban fennakadások voltak a járványügyi korlátozások következtében. „Mivel a fontosabb beszállítói csatornákon és felvevőpiacokon még május folyamán is korlátozásokra kell számítani, a feldolgozóiparban az idén az átlagosnál nagyobb lehet a teljesítménycsökkenés; a termelési érték 13 százalékos visszaesésére, azaz 8,5 milliárd eurós kiesésre számítunk az idén” – jelezte Günter Wolf, az UniCredit Bank Austria közgazdásza. Megjegyezte, hogy ez mintegy negyede az osztrák bruttó hazai termékben idén várható kiesésnek.

Az élelmiszeripari és gyógyszeripari vállalatoknak mindazonáltal nem kell keresletcsökkenésre számítaniuk. Más fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban – például a bútoriparban, illetve a játék- és sportszergyártásban – viszont forgalomcsökkenés várható. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet pedig csak lassú ütemben fog visszatérni a megszokott szintre a nagyszámú munkahelyvesztés és a részmunkaidős foglalkoztatással járó jövedelemcsökkenés miatt.

A bank prognózisa szerint az exportorientált ágazatokat különösen súlyosan érinti a válság, mivel az osztrák ipar legfontosabb felvevőpiacain jóval borúsabbak az idei kilátások, mint belföldön. Ez elsősorban az autóipari beszállítókra, az acéliparra, a fémfeldolgozó és műanyagipari vállalatokra, valamint az elektronikai cikkek gyártóira érvényes. Az építőipar ugyanakkor a meglehetősen nagy visszaesés ellenére is viszonylag könnyedén átvészeli majd a válságot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kereskedelemben 12 százalékos termeléscsökkenésre, 5 milliárd eurós kiesésre lehet számítani az idén. A bank prognózisa szerint ezen belül a járműkereskedelemben „legalább 25 százalékos” visszaesés várható.

A turizmusban nemcsak nagy visszaeséssel, hanem rendkívül lassú normalizálódással kell számolni. „Nem utolsósorban azért, mert a lakosságnak a jövedelemkiesés miatt jelentősen lecsökkent a szabadon elkölthető pénze” – mutatott rá Günter Wolf. „A szállodaiparnak és a vendéglátásnak 30 százalékos visszaeséssel kell számolnia az idén” – mondta. Ez a megszokott üzletmenethez képest 6 milliárd eurós kiesés, és az osztrák bruttó hazai termékben idén várható csökkenés 17 százalékát teszi ki.

A lakosság szabad mozgásának korlátozása forgalomcsökkenést von maga után a személyszállításban, az autóbérleti szolgáltatásokban, valamint az utazási irodák, illetve a kulturális és sportrendezvények szervezőinél is. Mivel ezeken a területeken lehetetlen az elmaradt szolgáltatásokat pótolni, a kiesés a megszokott üzletmenethez képest legkevesebb 25 százalékos, de akár 40 százalékos is lehet.

Forrás: MTI/APA

Friss hírek