Putyin gazdasági helyreállítási tervet készíttet

Oroszország hétfő reggelre a harmadik helyre lépett a világon az igazolt Covid-19-fertőzések számát tekintve: a hivatalos adatok szerint a mutató egy nap alatt  11 656-tal 221 344-re nőtt. Ez 5,6 százalékos napi növekményt jelent, noha az újonnan kimutatott esetek 46,5 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 179 534-re, a halálozásoké 94-gyel 2009-re, a gyógyultaké pedig 5495-tel 39 801-re emelkedett. Moszkvában a kimutatott fertőzések száma a hivatalos statisztika szerint 6169-cel 115 909-re, a halottaké 56-tal 1124-re, a gyógyultaké pedig 4032-vel 17 822-re nőtt.

Oroszországban hétfőig – a járvány kezdete óta – több mint 5,6 millió, az elmúlt egy nap alatt pedig több mint 188 ezer SARS-CoV-2 koronavírus-szűrést végeztek el. Fertőzés veszélyével több mint 247 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

https://www.instagram.com/p/CACkuG9Fv_l/

Melita Vujnovic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moszkvai képviselője a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap kifejezte reményét, hogy a járvány terjedése stabilizálódott az szágban, és elérte a platót. Ésszerűnek nevezte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azon intézkedését, amely május végéig meghosszabbította a kötelező házi karantént mindazon fővárosiak számára, akiknek nem engedélyezték külön a munkaügyben való utazást, az orvoshoz járást, vagy a hivatalos ügyintézést. Hasonlóképp döntött egyebek között Moszkva megye és Szentpétervár vezetése is. Ezeken a területeken egyébként keddtől a nyilvános helyeken kötelező lesz a maszk- és kesztyűviselet.

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a kormányzat és a régiók vezetőivel tanácskozik az általa elrendelt országos kényszerszabadság meghosszabbításáról és újabb üzenetet intéz a lakossághoz. Putyin emellett utasította a kormányt, hogy június 1-re a régiók vezetésével közösen dolgozzák ki a gazdasági növekedés és a hosszútávú struktúraváltás, a munkahelyek és a lakosság jövedelme helyreállításának akciótervét, továbbá elrendelte, hogy keddre készüljenek el a régiókban bevezetett korlátozások szakaszos feloldására vonatkozó javaslatok.

Ugyanezt a határidőt szabta annak az eljárásnak a kidolgozására, amelynek keretében nagy alapterületű építkezéseken és távol eső területeken rövid idő alatt tábori kórházakat, diagnosztikai központokat és mobil laboratóriumokat lehetne felállítani Oroszország területén. Utasította a kormányt és a rendkívüli helyzetek minisztériumát, hogy a Murmanszk megyei Belokamenka községben – ahol több mint 10 ezer munkás dolgozik egy központ kiépítésén a NOVATEK orosz gázkitermelő vállalat Arctic LNG 2 nevű projektje keretében – haladéktalanul hozzanak létre egy ilyen kórházat, az objektumon ugyanis több mint 2 ezer ember fertőződött meg.

A The Moscow Times angol nyelvű hírportál a nem véglegesített fővárosi anyakönyvi adatokra hivatkozva azt közölte, hogy Moszkvában 2020 áprilisában a halálozások száma 20 százalékkal meghaladta az elmúlt évtized átlagát. Az idei nem hivatalos adat 11 846 volt az elmúlt tíz év 9 866-os átlagértékéhez képest.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »