Újabb részletek derültek ki Carlos Ghosn szökéséről

Vádat emelt az egyik isztambuli ügyészség hét ember, köztük egy cégvezető, négy pilóta és két légiutas-kísérő ellen Carlos Ghosn, a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség sikkasztással vádolt egykori vezérigazgatója ügyében, akit december végén Törökországon keresztül szöktettek Japánból Libanonba – jelentette pénteken az AirportHaber török légi közlekedési hírportál.

A beszámoló szerint a cégvezetőt és a négy pilótát „migránscsempészettel”, a két légiutas-kísérőt pedig bűncselekmény elhallgatásával vádolják. Az érintetteket január 2-án vette őrizetbe a török rendőrség, később a bíróság a cégvezető és a négy pilóta előzetes letartóztatásáról döntött.

Január harmadikán a magántulajdonban lévő MNG Jet török légitársaság azt közölte, hogy törvényellenesen használták két repülőgépét Ghosn megszöktetéséhez, és a cég „feljelentést tett légiközlekedési szolgáltatásainak törvénysértő igénybevétele miatt”. Az MNG Jet szerint két gépet adtak bérbe decemberben két ügyfélnek, az egyiket Dubaj-Oszaka, majd Oszaka-Isztambul útvonalra, a másikat pedig egy Isztambul-Bejrút repülőútra. A két bérleti szerződés között nem látszott összefüggés, és egyik járattal kapcsolatban sem szerepelt Ghosn neve – tette hozzá a cég, aláhúzva, hogy a gépeket csak üzemelteti, azok nincsenek a tulajdonában. A vállalat az egyik alkalmazottját hibáztatta, amiért szerintük önhatalmúlag járt el, és okirat-hamisítást követett el.

A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetben tartott autómágnás rejtélyes módon távozott Japánból. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszertokban kicsempészték a lakásából. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatja. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, mondván hogy fogva tartásának körülményei az emberi jogok „megcsúfolásával” értek fel.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »