Ha most tartanák az amerikai elnökválasztást, Biden nyerne

Egy új országos felmérés szerint hat hónappal az amerikai elnökválasztás előtt a demokraták várható elnökjelöltje, Joe Biden jelentős előnnyel vezet az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump előtt.

Az USAToday című lap és a bostoni Suffolk Egyetem politológiai kutatásokkal foglalkozó intézetének közös felmérése szerint a jelenlegi elnök demokrata párti kihívója 50:40 százalékos arányban vezet országosan. A megkérdezettek 9 százaléka még nem döntötte el, kire voksol a novemberi elnökválasztáson. Biden egyébként akkor is vezetne Trump előtt, ha lenne egy harmadik párti elnökjelölt is.

“Joe Biden olyan fontos társadalmi csoportokban is vezet, amelyek körében demokrata párti jelöltek korábban nem élveztek támogatottságot. A pártoknak nem elkötelezett, független szavazók megnyerése ezért kulcsfontosságú lesz az olyan államokban, mint Pennsylvania, Michigan és Wisconsin” – nyilatkozta a Fox televíziónak kedden David Paleologos, a Suffolk Egyetem politológiai kutatóközpontjának vezetője.

A felmérés szerint a republikánusok körében szilárd a jelenlegi elnök támogatottsága, ám a független választóknak csak a 31 százaléka szavazna rá. A férfiak 46 százaléka Trump, a nők 53 százléka pedig Biden mellett döntene.

Elemzők szerint az április 21-26 között készített és hétfőn este nyilvánosságra hozott felmérés eredményei érzékeltetik Trump megítélését a koronavírus-járvány idején – ebből pedig egyenesen következik, hogy az elnök vitatott tevékenysége befolyásolhatja, hogy kire voksolnak az amerikaiak a novemberi elnökválasztáson. Az elmúlt napokban közzétett közvélemény-kutatások mindegyike – egy kivételével – Biden előnyét mutatja.

A CNN hírtelevízió által készített közvélemény-kutatás szerint Biden 53:42 arányban vezet, a NBC televízió és a The Wall Street Journal című lap közös felmérése 49-40 százalékos Biden-előnyt mutat, a connecticuti Quinnipiac Egyetem kutatásai szerint pedig Biden támogatottsága 49 százalékos, míg Trumpot a megkérdezettek 41 százaléka választaná ismét elnöknek. Egyedül a Fox televízió közvélemény-kutatása szerint van holtverseny a két politikus között: mindketten 42 százalékos népszerűséget tudhatnak magukénak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »