Durván büntetik a karanténszabályok megsértését Oroszországban

Az orosz parlament alsóháza által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák, hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles bírsággal büntethetők. Egy másik tervezet értelmében – ha a járványhelyzet úgy diktálja – a kormány rendkívüli állapotot hirdethet ki, a valótlan hírek szándékos terjesztőire pedig öt év börtön lesz kiszabható.

Egy ember halálának előidézése vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés az Állami Duma által elfogadott jogszabály-tervezet értelmében öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelős egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, továbbá bizonyos beosztásoktól, illetve foglalkozásoktól való háromévi eltiltással sújtható. A karantén egyszerű megsértése félmillió és 700 ezer rubel közötti bírsággal vagy kétévi szabadságvesztéssel, továbbá beosztásoktól és foglalkozási köröktől való három évi eltiltással büntethető. (A rubel jelenleg mintegy 4,15 forintot ér.)

Az alsóház által kedden megszavazott új törvénytervezet nem vonatkozik a járványügyi előírások megszegésével való szándékos halálokozásra. Azt a hatályos büntető törvénykönyv értelmében a terrorizmussal vagy a diverzióval azonos súlyú bűncselekményként fogják kezelni.

Az állampolgárok életének és biztonságának fenyegetettségére, valamint a katasztrófaelhárításra és hatósági biztonsági intézkedésekre vonatkozó, tudatosan hamis információ terjesztéséért 300 és 700 ezer rubel közötti bírság szabható ki. Hivatalosnak álcázott, a társadalom szempontjából fontos hamis információk terjesztése, illetve egészségkárosodás okozása három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 700 ezertől 1,5 millió rubelig terjedő bírsággal sújtható. Ha ugyanez gondatlanságból halálhoz vagy más súlyos következményekhez vezet, az elkövető büntetése öt évig terjedő börtön vagy 1,5-2 millió rubeles bírság lehet.

A honatyák megszavazták a hamis híreket tudatosan terjesztő tömegtájékoztatási eszközökre kiróható bírság megnövelését is. Ennek felső határa halál vagy egyéb súlyos következmények okozása esetén elérheti az 5 millió, ismételt elkövetés esetén pedig a 10 millió rubelt.

https://www.instagram.com/p/B-FaO42H8qw/

Az alsóház emellett megszavazta az orosz kormány felhatalmazását arra, hogy a Covid-19 megbetegedés terjedése miatt az országban vagy annak egy részében fokozott készültséget vagy rendkívüli állapotot hirdessen ki és ennek megfelelő magatartási szabályokat léptessen életbe. A kabinet jogosult lesz a gyógyszerek kis- és nagykereskedelmi forgalmának 90 napos korlátozására, a kiemelt fontosságú készítmények alkalmazásának szabályozására, az egyetlen beszállítótól való közbeszerzésre 2020 folyamán, a szerződések feltételeinek módosítására, valamint kivételes esetekben a csődmoratórium elrendelésére.

Fokozott készültség vagy rendkívüli állapot esetén a választási bizottságok – a választók életét és egészségét kockáztató okokra hivatkozva – elhalaszthatják a választások és népszavazások megtartását.

A törvénytervezeteket várhatóan a felsőház is megszavazza a nap folyamán. Hatályba lépni az elnök aláírásával fognak.

Oroszországban a hivatalos adatok szerint keddre félezer fővel, 2337-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma eddig 17, a gyógyultaké 121.

Kedd délutánra a 85 orosz régió több mint fele jelentette be, hogy Moszkvához hasonlóan „önizolációra”, otthoni karanténban maradásra utasította lakosságát. Ez azt jelenti, hogy az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az állampolgárokat arra kötelezték, hogy nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Koronavírus-helyzetjelentés a nagyvilágból

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »