Online folytatódnak a Brexit-tárgyalások

Az Európai Unió és Nagy-Britannia Brexit-ügyi tárgyalói hétfőn, videókonferencia keretében folytatott megbeszélésükön abban állapodtak meg, hogy London, miután januárban kilépett az unióból, az elkövetkező hónapokban megfogalmazza a határellenőrzés problémáját rendező, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtására vonatkozó terveit – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A bizottság tájékoztatása szerint a tárgyaláson az unió részéről Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, brit oldalról pedig Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője vett részt.

Helyettesítő részvételükre azért volt szükség, mert Michel Barnier, az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások uniós főtárgyalója március 19-én bejelentette, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett. Közvetlen tárgyalópartnere, David Frost brit főtárgyaló pedig másnap vonult önkéntes karanténba, miután az új koronavírus okozta betegség tüneteit észlelte magán.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a hétfői tárgyalási napon a felek megegyeztek, hogy mihamarabb részletes ütemtervet kell készíteni a vámellenőrzési eljárások bevezetésére az Egyesült Királyságból Észak-Írországba belépő árukra vonatkozóan, és biztosítani kell az összes szükséges egészségügyi – beleértve a növényegészségügyi – ellenőrzésre vonatkozó intézkedés, valamint az egyéb határellenőrzésre vonatkozó szabályozás kialakítását.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy az egyértelmű és megbízható válaszok kulcsfontosságúak a vállalkozások számára a változásokra való felkészüléshez, a várható kihívások kezeléséhez, valamint az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv lehetőségeinek legteljesebb kiaknázásához.

A tárgyalók megerősítették kötelezettségvállalásukat annak kölcsönös biztosítására, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai az unió területén, az uniós tagállamok lakói pedig Nagy-Britanniában korlátlanul gyakorolhassák a kilépési megállapodásban rögzített valamennyi jogukat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező – januárban elfogadott – megállapodás biztosítja az Egyesült Királyság rendezett kilépését. Kiterjed a polgárok jogaira, a pénzügyi elszámolásra, az átmeneti időszakra, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre, a Ciprusról, illetve a Gibraltárról szóló jegyzőkönyvre, valamint a kiválással kapcsolatos egyéb kérdésekre.

A szigetország január 31-én lépett ki az Európai Unióból. December 31-ig átmeneti időszak van érvényben. Ennek célja az, hogy hosszabb idő álljon a polgárok és a vállalkozások rendelkezésére az alkalmazkodáshoz. Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a kereskedelem szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika, illetve egyes halászati kérdések.

A kétoldalú kapcsolatok további szabályrendszeréről szóló tárgyalássorozat március 2-án kezdődött meg Brüsszelben egy négynapos fordulóval.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »