Koronavírus: csúnyák a mai számok, az USA hamarosan az „élre tör”

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a szerdai 3491-hez képest csütörtökre mintegy ezerrel növekedett Olaszországban, az Egyesült Államokban már 75 ezer feletti a fertőzések száma, ebből 37 ezer New York államot érinti. Csúnyák a mai számok. 

Hatszázhatvankettővel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma – közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság, hangsúlyozva, hogy a valós adatok a közölteknél is magasabbak, mivel nem tartalmazzák Piemont tartományt, amelynek megkésett számait a péntekiekhez adják majd hozzá.

Az újonnan diagnosztizált betegek száma az utóbbi öt napban mért enyhe, de fokozatos csökkenés után emelkedett ismét hirtelen, 4492-re, a gyógyultak létszáma majdnem ezerrel 10 361-re nőtt. A gyógyultakat és halottakat is számolva 80 539-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma Olaszországban. A gócpont Lombardiában a bizonyított fertőzöttek száma 2543-mal emelkedett a szerdai 1643-hoz képest – a tartományban egy nap alatt 387-en haltak meg a korábbi 296-hoz képest.

Szakértők nem zárták ki, hogy elérkezett a „tetőzés”, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt. Agostino Miozzo a polgári védelmi hatóság helyettes vezetője kijelentette, a hirtelen esetnövekedés okait még vizsgálják. A WHO főigazgató-helyettese Ranieri Guerra hangsúlyozta, a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

A Lombardiával határos, 4,3 millió lakosú Piemont tartományban legutolsó adatai szerint eddig több mint 18 ezer tesztet végeztek, mintegy 7 ezer bizonyított fertőzöttet számolnak, majdnem ötszáz halottal. A betegek nagy része a régió idősotthonaiból származik. Az 5,8 milliós Lazio tartományban alig teszteltek, és a több mint ezer regisztrált fertőzött több mint egyharmada szintén idősotthonban élt.

Félmillió eset felett járunk

A Johns Hopkins Egyetem összesítő adatai szerint jelenleg 510.108 regisztrált fertőzött van világszerte, ebből az USA-ban már több mint 75.000, ennek a fele pedig New York államban, szám szerint 37.258.

  • Két érdekesség New Yorkból

Az USA-ban ráadásul még az európai országoknál tapasztaltnál is gyorsabbnak tűnik a járvány terjedése, hozzávetőlegesen ötnaponta négyszereződik az esetszám és egyelőre nem látszik a lassulás. Ebből következően az olaszországi – jelenleg 80 ezres – adatot az USA már holnap vagy legkésőbb a hét végéig meg fogja haladni, ezzel pedig átveheti a legtöbb fertőzést regisztráló ország nem éppen megtisztelő címét.

Forrás: MTI / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »