Spanyolországban a liberálisok és a nacionalisták is elnököt választottak

Elnököt választott a hétvégén két spanyol parlamenti párt is, a VOX bevándorlásellenes, ultranacionalista erő és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt.

A VOX tagsága kétnapos küldöttgyűlésén további négy évre megerősítette tisztségében Santiago Abascalt, a párt eddigi vezetőjét. A politikus volt az egyetlen jelölt a posztra. Beszédében hangsúlyozta, hogy pártja „az egyetlen alternatíva” a nemzeti szuverenitás védelmében, amelyet „egy csalásból született kormány rabolt el”.

A pártelnök ezzel arra utalt, hogy a szeparatista Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) tartózkodással segítette a parlamentben a spanyol baloldali koalíciós kormány megalakulását, amely ezért cserébe tárgyalóasztalhoz ült a függetlenséget szorgalmazó katalán kormánnyal a kialakult politikai konfliktus megoldását keresve.

A tavaly novemberi választáson 52 parlamenti mandátumot szerzett és ezzel jelentősen megerősödött VOX célkitűzése, hogy taglétszámát négy éven belül megduplázza, elérve a 100 ezer főt.

https://www.instagram.com/p/B9fB6Cup4l7/

Az Állampolgárok új elnöke Inés Arrimadas, a párt eddigi parlamenti frakcióvezetője lett, akinek győzelme nem jelentett meglepetést.

A két napon át zajló szavazáson a 21 ezer fős tagság 60 százaléka vett rész, közülük 77 százalék támogatta Arrimadast, 22 százalék Francisco Igeát, Kasztília és León autonóm kormányának elnökhelyettesét. A harmadik induló, Ximo Aparici a voksok 0,7 százalékát kapta.

A tízfős parlamenti képviselettel rendelkező Állampolgárok új elnökétől egy központosítottabb pártszervezet és a mérsékelt jobboldal felé nyitás várható, amely az edigi pártelnök, Albert Rivera által kijelölt iránynak tekinthető. Az új vezető a konzervatív Néppárttal (PP) való együttműködést szorgalmazza az „alkotmányosság védelmében”.

A 2006-ban Katalóniában, az erősödő katalán függetlenségi pártokkal szemben alapított Állampolgárok korábbi elnöke tavaly novemberben, a parlamenti választásokon elszenvedett kudarc után mondott le és távozott a politikai életből, mivel a párt elveszítette korábbi mandátumainak 70 százalékát.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »