Nyolcszáz felett az olaszországi fertőzöttek száma, túlterheltek az orvosok

Huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében – közölte Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője péntek esti tájékoztatóján.

Angelo Borrelli elmondta, hogy a fertőzöttek közül 412 személy pozitívnak bizonyult a koronavírus-tesztre, de tünet nélküli vagy enyhe tüneteket mutat. A kórházban kezeltek között 64-en vannak intenzív osztályon. A halottak jelentős többsége jóval nyolcvan év fölötti, és más betegség miatt is kezelt személy volt.

A polgári védelmi hatóság péntektől naponta egyszer közli a hivatalos adatokat a félelemkeltés fokozásának elkerülésére. Borrelli hozzátette, hogy a római kormány a következő órákban rendkvüli intézkedéseket jelent be a koronavírus sújtotta térségek gazdasági támogatására.

Megteltek a helyi kórházak

Összeomlás szélén állnak  a koronavírus-betegekkel teli kórházak az észak-olaszországi  Lombardia vesztegzár-területén Attilio Fontana tartományi elnök szerint. Lombardia kormányzója szerint vészhelyzetet a karantén alá helyezett Cremona és Lodi város kórházaiból jelentettek, ahol éjszaka óta egyszerre annyi koronavírus-fertőzöttet kellett elhelyezni, hogy az egészségügyi intézmények teljesen megteltek – tucatnyi új beteg állapota súlyosnak bizonyult.

Az úgynevezett „vörös zónában” dolgozó orvosok, ápolók egy hete szünet nélkül végzik feladatukat, sokan maguk is fertőzöttek, elsősorban a háziorvosok között – hangsúlyozta Attilio Fontana. Hozzátette, hogy továbbra is hiányoznak a szájmaszkok, amelyből a római kormány 35 ezer darabot ígért egész Észak-Olaszországnak, de eddig egyetlenegy sem jutott célba. Az olasz egészségügyi tárca bejelentette, hogy az EU segítségét kérte a megfelelő számú szájmaszk biztosítására.

Hasonló helyzet alakult ki a fertőzés másik gócpontjának tartott Veneto tartományban is, ahol a megbetegedett vagy pihenni sem tudó orvosokat és egészségügyi személyzetet Olaszország más részeiből érkezett önkéntes kollégákkal igyekeznek váltani. A venetói kórházaknál a polgári védelem sátrakat állított fel, ezekben tudják elszigetelni a vírustól fertőzőtt betegeket, ha egyszerre túl sokan jelentkeznének.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »