Kaliforniában is megindult a koronavírus terjedése

Kaliforniában 33 új megbetegedést diagnosztizáltak – jelentette be csütörtökön délután Gavin Newsom, az állam kormányzója. Közölte, hogy egyelőre nincs elégséges raktárkészlet a tesztek elvégzéséhez, de a kaliforniai hatóságok folyamatosan kapcsolatban állnak a szövetségi egészségügyi hatóságokkal.

Sajtótájékoztatóján a kormányzó elmondta, hogy jelenleg 8400 embert vizsgálnak meg, hogy fertőződött-e a vírussal – valamennyien belföldi légi járatokkal érkeztek Kaliforniába.

Közben a szintén kaliforniai San Franciscóban lévő székházában a Facebook egyik vezetője bejelentette, hogy a vírusfertőzések veszélye miatti elővigyázatosságból nem tartják meg a május elejére tervezett, szokásos évi szakmai konferenciát.

A The Wall Street Journal című lap csütörtöki elemzése szerint a vírus ugyan még nem terjedt el országszerte, de hatása a gazdaságra már érzékelhető. Több amerikai légitársaság törölte kínai járatait, más nemzetközi járatokon pedig csökkentették a lemondások és módosítások miatt az utasokra kirótt pótdíjak összegét.

Los Angeles tengeri kikötőjében április 1-jéig 40 teherhajó kikötését tiltották meg – elsősorban Kínából érkező konténerhajókról van szó. A ruha-, és cipőgyárak, illetve kereskedelmi vállalatok arra panaszkodnak, hogy csökkennek a készletek, ez pedig már várhatóan tavasszal éreztetheti hatását a boltokban is. A szakemberek pár hónapig tartó gazdasági visszaeséssel számolnak.

  • A kínai gazdaság szinte megállt
Az autóeladások február első felében 92%-kal estek vissza 2019 azonos időszakához képest, az okostelefonok értékesítése 36,6%-kal csökkent januárban és a jelek szerint további visszaesés várható. Január 25. (amikor a járvánnyal kapcsolatos széleskörű intézkedések bevezetésre kerültek) és február 18. között a vasúti- és metró közlekedés 82%-os zuhanást mutatott év/év alapon.

Az Adidas eladásai (a márkás ruházati termékek forgalmának jó mérőszáma) 85%-kal csökkentek év/év alapon, a You China kínai gyorsétteremlánc üzleteinek 30%-a zárva maradt, a nyitva tartó üzletekben pedig 50%-kal csökkent a forgalom – ez a bevételekben mintegy 65%-os visszaesést jelent.

Részvénypiaci riport: a koronavírus vet véget az évtizedes bikapiacnak?

Észak-Írországban is megjelent a koronavírus

Michael McBride tisztiorvos tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból. Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója, korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén – nem számítva a később nyilvánosságra hozott északír esetet – tizenöt fertőzöttről tudnak.

Franciaországban szerda este óta majdnem duplájára – 18-ról 38-ra – emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma – közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter. Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben pedig négy újabb fertőzést regisztráltak. Az új esetekkel együtt Németország egészét – mind a 16 tartományt – tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »