Óvatos támogatásáról biztosította Törökországot a NATO

A NATO a harcok leállítására szólítja fel Oroszországot és a szíriai kormányerőket, valamint szolidaritását és támogatását fejezi ki Törökországgal – jelentette ki az euroatlanti szövetség főtitkára Brüsszelben pénteken, a NATO-tagországok nagyköveteinek Törökország kérésére tartott rendkívüli tanácskozását követően.

Az Észak-atlanti Tanács keretében összeülő nagykövetek a szövetséget megalapító szerződés 4-es cikke alapján folytattak megbeszélést a szíriai fejleményekről azt követően, hogy előző nap egy légitámadás során a szíriai Idlíb körzetében megöltek 33 török katonát.

Stoltenberg kijelentette: a szövetségesek arra szólítják fel a szíriai vezetést és Oroszországot, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, és segítsék elő az ENSZ által támogatott békefolyamat sikerét. A szövetségesek elítélik a válogatás nélküli, gyakran civilek életét is követelő offenzívát, amely a helyzet további elmérgesedésével fenyeget az egész régióban. Ennek érdekében minden félnek vissza kell térnie a hosszú egyeztetések útján korábban elfogadott tűzszünet betartásához – húzta alá.

A főtitkár kijelentette, hogy az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülése egyértelmű jele a szolidaritásnak Törökországgal. Ankara értékes szövetséges, és a tagországok közül Törökországot érinti a legközvetlenebbül a szíriai konfliktus terrortámadások és menekültek millióinak befogadása által. A NATO számos eszközzel fokozza Törökországnak nyújtott támogatását, egyebek mellett légvédelmének erősítésével, amely a szíriai területről érkező esetleges rakétatámadásoktól védi meg az országot – mondta.

A szövetségesek együttérzésüket fejezik ki a csütörtöki offenzívában elhunyt török katonák hozzátartozóinak, és arra szólítják fel a területet ellenőrző katonai erőket, hogy biztosítsanak hozzáférést a humanitárius munkát végző szervezeteknek – tette hozzá Stoltenberg.

Az Észak-atlanti Tanács rendkívüli ülésének összehívásáról Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett a NATO főtitkárával, miután az elmúlt hetekben különösen kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Csütörtökön a szíriai kormányerők oldalán álló harci repülőgépek bombázták a tartományban a Bara és Bilion települések közötti térséget. A légicsapásokban harminchárom török katona meghalt, sok súlyosan megsebesült.

Görögország bejelentette, hogy megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, válaszul arra, hogy Ankarában közölték: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni az összecsapások miatt útnak indult menekülteket.

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »