Vesztegzárat rendeltek el két olasz tartományban a koronavírus miatt

Rendkívül drasztikus intézkedéseket jelentettek be a hétvégén az észak-olaszországi Lombardia és Veneto tartományokban, miután a Kínából indult koronavírus-járvány felütötte fejét a térségben. Lombardiában vasárnap délutánra 90-re emelkedett a fertőzöttek száma – alig fél nappal korábban még 54 emberről beszéltek.

Giuseppe Conte miniszterelnök szombat éjszaka jelentette be a rendkívüli törvényerejű intézkedéseket, amelyekkel vesztegzár alá helyezték az új koronavírus két gócpontjának tartott térséget. Az éjjeli órákra az egészségügyi vesztegzárhoz szükséges lépéseket már megtették: az olasz fegyveres erők katonái megérkeztek a helyszínre, és lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.

Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását. Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban.

A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo’ Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt alatt ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték: ne csoportosuljanak, és ha tehetik, maradjanak otthon. Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.

A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, az több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Az intézkedések hatására a mindaddig nyüzsgő olasz települések egy csapásra szellemvárosokká alakultak. Alább egy kis ízelítő Codogno városából, ahol szinte teljesen üresek az utcák:

Sajtóértesülések szerint az egészségügyi hatóságok a fertőzés további terjedésére készülnek: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd. A lombardiai Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Giorgio Armani zárt ajtók mögött – közönség nélkül – tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi műzeum jelezte, hogy bezárja kapuit. Még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be.

Az Il Giornale olasz napilap úgy tudja, a fegyveres erők 19 kaszárnyáját készítették elő az esetleges újabb fertőzöttek elszigetelésére – mintegy kétezer katonát helyeztek készenlétbe.

Rohamosan nő a fertőzöttek száma

Lombardiában 90-re emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma – közölte vasárnap a tartomány jóléti felelőse, Giulio Gallera a SkyTg24 hírcsatornán. Fél nappal korábban, szombat éjjel még 54 fertőzöttről tudtak a tartományban. Gallera hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek több mint fele „nincsen rossz állapotban”, húsz százalékukat viszont intenzív osztályon kezelik. Eddig több mint háromezer személyen végeztek koronavírustesztet Lombardiában. Attilio Fontana tartományi elnök úgy nyilatkozott: szerinte szigorúbb határellenőrzést kell bevezetni Olaszországban.

Az északolasz tartományban azonosított újabb fertőzöttekkel országosan 130 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma – közölte az olasz polgári védelem. Nemcsak Lombardiában, hanem a fertőzés másik gócpontjában, Veneto tartományban is a korábbi 17-ről már 24-re nőtt a betegek száma, Emilia Romagnában 9, Piemontéban 6, Lazióban 2 fertőzöttet tartanak számon. Az utolsó országos adat 76 fertőzöttről szólt. Eddig két személy veszítette életét, egy idős férfi Venetóban és egy szintén idős nő Lombardiában.

Giuseppe Conte szerint a fertőzöttek számának hirtelen növekedése a „szigorú és hatékony” olaszországi egészségügyi ellenőrzések eredménye. A miniszterelnök szerint az olasz egészségügyi hatóságok az egyetlenek, amelyek tüzetesen tesztelik a fertőzésgyanús betegeket, így több esetet tudtak azonosítani. Olasz egészségügyi szakértők úgy vélték, hogy az első betegnél mulasztás történt, és nem azonosították időben, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, ezért terjedt el a fertőzés.

További óvintézkedések

Milanó polgármestere, Giuseppe Sala bejelentette, hogy hétfőtől legalább egy héten át Lombardia egész területén zárva tartanak az oktatási intézmények, továbbá bezárják a múzeumokat, a színházakat és a mozikat is. Március elsejéig bezárták az oktatási intézményeket Veneto tartományban is. Piemonte és Friuli-Venezia Giulia tartományok egyenlőre csak az egyetemek egyhetes bezárását jelentették be.

„A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált” – jelentette be vasárnap Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója, miután Velencében két idős ember kórházba került. A karnevál eredetileg keddig tartott volna.

„Drasztikus eszközökhöz kell folyamodnunk” – hangsúlyozta újságíróknak Zaia. Arra a kérdésre, hogy ez a karneváli események lemondását is jelenti-e, a kormányzó azt válaszolta, hogy a bejelentésre váró rendkívüli intézkedések ezt is tartalmazzák, „és még több mást is”.

https://www.instagram.com/p/B88Ru--BJLr/

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a Kínával közvetlen légi járatokat és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg itt a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

Lombardiában a fertőzés elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkezett, aki egy Kínából visszatért kínai kollegájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más személyt fertőzött meg, a kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem fertőzött, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek. A venetói gócpont „okozóját” egyelőre nem sikerült azonosítani: a La Repubblica szerint az ottani fertőzöttek többsége ugyanazt a presszót látogatta. Állításaik szerint nem találkoztak Kínából érkezett személlyel.

Eközben Kínában…

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

A járvány által második leginkább sújtott kínai tartomány, a dél-kínai Kuangtung hétfőtől kezdve a legmagasabb, 1-es fokozatú közegészségügyi vészhelyzetet 2-es fokozatra mérsékelte. A mintegy 113 milliós, sűrűn lakott tartományból vasárnap éjfélig 1345 fertőzöttet és hat halálozást jelentettek, miközben a gyógyultak száma elérte a 772-t. Az egy nappal korábbi adathoz képest három új fertőzöttet diagnosztizáltak ugyaneddig.

Kuangtungon kívül az észak-kínai Sanhszi tartomány is 2-es, míg Kanszu, Liaoning, Kujcsou és Jünnan tartományok 3-as fokozatra enyhítették a készültséget, amelynek Kínában négy szintje van, és fokozatonként különböző intézkedéseket ír elő.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint vasárnap éjfélig Kína szárazföldi részén 409 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 77 150-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 150 halálozással a járvány immár 2592 életet követelt. Az új esetek közül 398-at jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 348-at a tartomány székhelyéről, Vuhanból. A több mint egy hónapja lezárt tartományon kívül a szárazföldi Kína többi részén ezzel szemben 11-re mérséklődött a napi új fertőzöttek száma, és a napi halálozások közül mindössze egy történt Hupejen kívül.

A bizottság ugyanakkor arról is beszámolt, hogy vasárnap éjfélig 1846 újabb páciens gyógyult meg az egy nappal korábbi adathoz képest, amivel a gyógyult betegek száma 24 ezer fölé emelkedett Kínában. Az egy napon belül jelentett gyógyultak száma immár hatodik egymást követő napon haladta meg az új fertőzöttekét. Az országos adat szerint a jelenleg még kezelés alatt álló betegek száma hétfőig 50 ezer alá csökkent, közülük a páciensek csaknem egyötödének az állapota súlyos. A fertőzésgyanús esetek száma vasárnap éjfélig 3434 volt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A legújabb teória

Kínai tudósok szerint az új típusú koronavírus a korábbi feltételezésekkel ellentétben mégsem a január 1-jén bezárt vuhani hal-és húspiacról eredhetett. A Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Hszisuangpanna Trópusi Botanikus Kert, valamint a Kínai Agykutatási Intézet kutatói 12 országból származó, összesen 93 darab SARS-CoV-2 minta genomszekvenálását végezték el a vírus forrásának felkutatására. Az intézet internetes oldalán csütörtökön közzétett tanulmány szerint bár a vírus valóban gyorsan terjedt a szóban forgó vuhani piacon, erre nem itt volt az egyetlen példa, ugyanis december 8-án és január 6-án is nagymértékű terjedést regisztráltak.

A szakértők elemzése szerint lehetséges, hogy a vírus emberről emberre terjedése már december elején vagy november végén megkezdődhetett, a forgalmas piac pedig löketet biztosított a járvány további terjedésének. Az új típusú koronavírus forrása felkutatásának azért van nagy jelentősége, hogy a járványt ellenőrzés alá vonhassák, és megakadályozzák a vírus terjedésének újabb fellendülését – fogalmaztak a kutatók.

Hsziang Ni-csüan, a kínai járványügyi központ kutatója szombaton a CCTV kínai állami hírcsatornának adott interjúban rámutatott: a fertőzöttek már a tünetek megjelenése előtt két nappal képesek továbbadni a vírust másnak. Ennek megfelelően mindazoknak, akik a betegség felfedezése előtti 48 órában kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel, 14 napra karanténba kellene magukat helyezni.

A vuhani hatóságok közölték: 14 napra karanténba helyezik a felgyógyult pácienseket is, miután néhány esetben kimutatták a vírus jelenlétét a gyógyultnak minősített fertőzötteknél.

  • Magáról a vírusról szakszerűen
Az interneten számos tévhit kering az új típusú koronavírussal kapcsolatban, amit sokan sajnos el is hisznek. Az alábbi videóban Dr. Simanovszky Zoltán, a Zállatorvos című YouTube-csatorna atyja önt tiszta vizet a pohárba a téma kapcsán.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »