Kínában már csökken a fertőzések száma, de Olaszországból terjed a vírus

Tovább csökkent a napi új fertőzöttek száma Kínában, ahol az új típusú koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik. Az Olaszországban járt turisták viszont veszélyeztetettek. 

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78 064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt.

Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból.

Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.

Észak-Olaszországból terjed tovább a fertőzés 

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány. Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták. Az egészségügyért felelős tartományi minisztérium kedd esti közleménye szerint a kórokozó valószínűleg egy olaszországi úton került az illető szervezetébe.

A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt. Az influenzáéhoz hasonló tünetek miatt fordult orvoshoz. Még kedd este elhelyezik elkülönítve egy kórházban, mert a vizsgálatok kimutatták a kórokozó jelenlétét a szervezetében – áll a baden-württembergi szociális minisztérium közleményében.

Hangsúlyozták, hogy a tartományi hatóságok felkészültek a vírus megjelenésére, és szoros együttműködéssel igyekeznek feltárni, hogy kikkel kerülhetett kapcsolatba a fertőzött. A fiatalember megbetegedése az első eset Baden-Württemberg tartományban, és az első olyan eset Németországban, amely nem a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében fordult elő, és nincs összefüggésben a Webasto nevű bajor cégnél kimutatott fertőzéssel sem.

Több hírportál ugyancsak kedd este azt jelentette, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg. A szállításért felelős düsseldorfi tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője késő este megerősítette az értesülést, az ARD országos köztelevízió beszámolója szerint elmondta, hogy a vizsgálatok egy házaspár egyik tagjánál  valóban kimutatták a vírus jelenlétét, és ezért az illetőt bevitték a klinikára.

Németországban eddig 16 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A Vuhanból hazaszállítottak körében két embernél mutatták ki a vírust, a többi 14 eset mind az első németországi fertőzéssel kapcsolatos, amely egy vállalati továbbképzésén történt a Webasto München melletti székhelyén januárban. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A fertőzöttek többségét időközben gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja  a 80 ezret, a halálos áldozatok száma 2700 felett van. A vírus kedden több európai országban – Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban – is megjelent.

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt – írta a helyi sajtó hétfőn.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »