Közel a megállapodás Kína és az USA között

Washington és Peking közel áll egy korlátozott kereskedelmi egyezmény megkötéséhez, legalábbis Donald Trump amerikai elnök erről egyeztetett a tanácsadóival a Fehér Házban csütörtökön délután.

A megbeszélésen az amerikai elnök fő gazdasági tanácsadói és munkatársai – Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Peter Navarro, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow kereskedelmi tanácsadó és Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója – vett részt.

Közleményt ugyan nem adtak ki, de az amerikai sajtó információi szerint Trump beleegyezett abba, hogy a vasárnap esedékes, kínai árukra beígért, 156 milliárd dollár értékben kivetendő amerikai vámokat ne vezessék be, továbbá csökkentsék a már érvényben lévő vámok mértékét. Cserébe Kína kötelezettséget vállal nagy mennyiségű amerikai mezőgazdasági termék megvásárlására, valamint a szellemi tulajdonra és a nemzeti valutájára vonatkozó ígéretet tett.

Az amerikai lapértesülések nem tettek említést a kínai partnerek által esetlegesen felvetett kérdésekről, és Peking sem reagált hivatalosan az esetleges előzetes megállapodásra.

Michael Pillsbury, az amerikai elnök egyik tanácsadója arról tájékoztatta a The Wall Street Journal című lapot: személyesen az elnöktől úgy tudja, hogy Kína 2020-ban 50 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai mezőgazdasági termékeket, energiát és más árucikkeket, az amerikai kormány pedig 15-25 százalékkal csökkenti a kínai árukra már érvényben lévő vámok mértékét. Amennyiben a Peking által megígért amerikai vásárlások nem történnének meg, Washington visszaállítja az eredeti mértékű vámokat.

Pillsbury azt is elmondta, hogy ezt a javaslatot az amerikai tárgyalófél nem a csütörtöki egyezetésen munkálta ki, hanem négy-öt nappal ezelőtt már el is juttatta Pekingnek. A tárgyalások részleteit ismerő, de nevük elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak elmondták: amennyiben a kínaiak részéről pozitív válasz érkezik, Robert Lighthizer már pénteken aláírhatja a washingtoni kínai nagykövettel a nagy körvonalakban rögzített megállapodás-vázlatot.

Donald Trump szerint a kereskedelmi megállapodásnak ez az úgynevezett első szakasza elvezetne majd a megkötendő egyezmény második szakaszához, amikor összetettebb kérdéseket vitatnak meg: például a kötelező technológiai transzfer, a kínai állami támogatások, vagy a kínai állami vállalatok magatartásának ügyét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Fehér Házban tartott megbeszélések hírére a New York-i tőzsde jelentősen megélénkült, néhány befolyásos amerikai politikus azonban szkeptikus nyilatkozatot tett. A Kínával szemben kritikusként ismert Marco Rubio floridai republikánus szenátor például a Twitteren a rövid távú megállapodás kockázataira figyelmeztetett, Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője pedig úgy fogalmazott: „ha nem sikerül biztosítani, hogy a kínai kormány ellenőrizhetően végrehajtsa az egyezményben rögzített vállalásait és állandósított strukturális reformját, akkor ez veszélybe sodorja az amerikai munkahelyeket és a hosszú távú fellendülést”.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a kibontakozó megállapodást, Donald Trump azonban már reggeli Twitter-bejegyzései egyikében arról írt: „nagyon közel a Nagy Megállapodás Kínával. Ők is akarják, és mi is ezt akarjuk”.

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »