Megint fenyegetőzik Észak-Korea

Észak-Korea megtorlással fenyegetett szerdán arra az esetre, ha az Egyesült Államok megrendezi a Dél-Koreával tervezett hadgyakorlatokat.

A phenjani vezetés annak ellenére adta ki a közleményt, hogy Washington a múlt héten bejelentette: a decemberi közös légi hadgyakorlatot a korábbi manővereknél szűkebb keretek között hajtják végre.

„Az önvédelem jogába” tartozik megtorolni minden olyan lépést, amely Észak-Korea szuverenitását és biztonságát fenyegeti – közölte az Állami Ügyek Bizottsága anélkül, hogy kifejtette volna, milyen ellenintézkedéseket helyez kilátásba. A Reuters hírügynökség megjegyzi: meglehetősen ritka, hogy a testület – aminek egyébként Kim Dzsong Un észak-koreai vezető áll az élén – állást foglalt az ügyben.

Az Állami Ügyek Bizottsága most azzal fenyegetőzött, hogy „borzalmas szenvedés” lesz a vége annak, ha Washington továbbra is figyelmen kívül hagyja az észak-koreai vezető áprilisi bejelentését, amelyben Kim év végéig szabott határidőt az Egyesült Államoknak, hogy legyen rugalmasabb a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalásokon. Állásfoglalásában a testület leszögezte azt is, hogy a manőver sérti Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök a kapcsolatok javításáról szóló megállapodását, ami Észak-Koreát a harckészültségi szintjének fokozására kényszeríti.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A múlt héten egy magas rangú észak-koreai diplomata úgy fogalmazott, hogy az amerikai-dél-koreai manőver hidegzuhanyként hat a Washingtonnal folytatott tárgyalásokra.

Az észak-koreai hatóságok többször is felszólították Dél-Koreát, hogy hagyjon fel az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival, mert azok ártanak a Phenjan és Szöul közti párbeszédnek. A kommunista állam azért is ellenzi a hadgyakorlatokat, mert egy invázió előkészületeit látja bennük.

Október 5-én amerikai és észak-koreai képviselők találkoztak munkamegbeszélésre a svéd fővárosban, de a tárgyalások eredménytelenül zárultak. Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló a tárgyalások összeomlásáról számolt be, és azt javasolta az amerikai félnek, hogy gondolja át jobban álláspontját. Az amerikai külügyminisztériumnál nem értettek egyet a főtárgyaló értékelésével, és konstruktívnak nevezték a találkozót.

Máris véget értek a tárgyalások az USA és Észak-Korea között

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »