Máris véget értek a tárgyalások az USA és Észak-Korea között

Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről – közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló.

“A tárgyalások nem feleltek meg várakozásainknak, és végül megszakadtak. A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával” – közölte újságírókkal egy tolmácson keresztül Kim Mjong Gil országa stockholmi nagykövetségénél.

“Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz” – idézte az észak-koreai főtárgyalót a Dagens Nyheter című svéd lap. “Most az Egyesült Államokon a sor, hogy felújítsa a párbeszédet” – tette hozzá.

Helyi idő szerint vasárnap este a phenjani külügyminisztérium  is kiadott egy közleményt, melyben a kommunista ország minisztériuma rávilágított: ez az amerikai politika Észak-Korea biztonságát és létét fenyegeti és akadályozza népének fejlődését. Phenjannak így nem marad más választása, mint a nukleáris fegyverek fejlesztése, hogy szembeszegülhessen az ország megszállását célzó amerikai összeesküvéssel – teszi hozzá a tárca állásfoglalásában.

Észak-Korea a héten jelentette be, hogy a phenjani és az amerikai kormányzat képviselői szombaton munkamegbeszélést tartanak a nukleáris leszerelésről, és így felújítják a nyolc hónappal ezelőtt Hanoiban tartott csúcstalálkozó óta megszakadt diplomáciai erőfeszítéseket.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját.

Az észak-koreai tárgyalófél cserében az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, de eddig még nem került sor rá.

John Bolton, az amerikai elnök nemrégiben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn egy washingtoni kutatóintézetben tartott előadásában élesen bírálta Donald Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, és azt a véleményét hangoztatta, hogy Észak-Korea “a jelenlegi körülmények között soha nem fogja önként feladni az atomprogramját”.

Észak-Korea szerdai közlése szerint sikeresen tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatai tiltják Észak-Korea számára a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/TASZSZ

Felkapott hírek

Friss hírek

Kérdéses a CSA jövője

Frantisek Simáne, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a CSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat az ügyfeleket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a CSA-tól, de eddig még nem használták fel azokat.

Read More »

Elindult a COVAX

Ghána az első olyan ország, ahová megérkezett az első Covid-vakcina szállítmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerényebb jövedelmű országok oltóanyag-ellátására életre hívott COVAX-programján keresztül - írja a CNN.

Read More »