Rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea

Észak-Korea óriási rakéta-sorozatvetőt próbált ki ismét, mégpedig sikerrel – jelentette pénteken a KCNA észak-koreai hírügynökség az előző napi tesztre utalva, amelyről először a dél-koreai hadsereg számolt be a világnak, akkor még nem tudván, hogy lövedéket vagy rakétát lőttek-e ki a Japán-tengerbe.

A japán védelmi minisztérium csütörtökön még úgy tudta, hogy ballisztikus rakétatesztről volt szó, és még pénteken is így hivatkozott rá. Tokió és Szöul elítélte, hogy Észak-Korea az ENSZ-tilalom ellenére újabb kísérletet hajtott végre.

A KCNA szerint ennek a rakéta-sorozatvetőnek ez volt a harmadik tesztje, az első kettőt augusztusban, illetve szeptemberben hajtották végre. Sikeressége azt bizonyítja, hogy Észak-Korea folyamatosan halad előre a fegyverzetfejlesztésben, miközben az Egyesült Államokkal elkezdett tárgyalásai kudarcba fulladtak – tette hozzá a hírügynökség. A rakéta-sorozatvető „képes váratlan támadásban teljesen megsemmisíteni több ellenséges célpontot is” – állapította meg a KCNA.

A Rodong Szinmun című hivatalos lap bemutatott egy fényképet a sorozatvetőről, amelyet lángok és füst vesz körül.

Szöul, 2019. október 31.
Az Észak-Korea újabb rakétakísérletéről szóló híradást nézik az emberek a szöuli főpályaudvaron 2019. október 31-én.
MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Cory Gardner, a washingtoni szenátus külügyi bizottságának egyik vezetője közleményében azt írta: „Észak-Korea újabb tesztje és folytatódó agressziója igazolja, hogy a Trump-kormánynak ismét a maximális nyomásgyakorlás eszközéhez kell nyúlnia” és újabb szankciókat kell kivetnie Phenjan ellen.

Több dél-koreai szakértő szerint Észak-Korea a csütörtöki teszttel befejezte egy újabb rövid hatótávolságú taktikai fegyverének, ezúttal egy rakéta-sorozatvetőnek a kifejlesztését, és ezzel tovább rontja a dél-koreai hadsereg tüzérség- és rakétaelhárító képességét.

Csung Uj Jong dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó viszont azt mondta: ezek az észak-koreai tesztek „nem jelentenek nagy fenyegetést”. „Mi is próbálunk ki rakétákat, nem kevesebbet, mint Észak-Korea, rakétavédelmünk pedig egyértelműen jobb, mint az övék” – jelentette ki a szöuli parlamentben.

Ez volt az első észak-koreai fegyverzetteszt azóta, hogy október 5-én Svédországban eredménytelenül ért véget az észak-koreai-amerikai tárgyalások legutóbbi fordulója a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessé tételéről. Szakértők szerint Észak-Korea már hónapok óta fegyverek tesztelésével fejezi ki elégedetlenségét. Kim Dzsong Un áprilisban azt mondta: az év végéig hajlandó várni arra, hogy közeledjenek az álláspontok, és megegyezésre jussanak a leszerelés menetrendjéről. Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes akkoriban jelezte, hogy Washington „nem kívánt következményekkel” számolhat, ha az év végéig nem változtat a leszerelési tárgyalásokon képviselt álláspontján. Phenjan a gazdasági szankciók felfüggesztését várja nukleáris programjának felszámolásáért cserébe, de Washington erre csak akkor hajlandó, ha Észak-Korea előzőleg megsemmisíti összes nukleáris fegyverét.

A világnak szánt üzenet lehet Kim Dzsong Un lovaglása

Észak-Korea nem tárgyal az USA-val

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »