Az új olasz belügyminiszter enyhítene a Salvini-féle migrációs politikán

Csökkentik az olaszországi partokra migránsokkal érkező hajókra korábban kivetett szankciókat, és eltörlik a humanitárius menedékkérelmi rendszer szigorítását – jelentette be a Matteo Salvini által bevezetett migrációs intézkedések módosítását Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter szerdán.

Lamorgese a képviselőház alkotmányügyi bizottsága előtti felszólalásában közölte, hogy a belügyi tárca kidolgozta a korábbi kormány úgynevezett migrációs és biztonsági törvénycsomagjának módosított változatát. Hozzátette, hogy ezt egy hónapon belül a kormány is megvitatja, ezután pedig a parlamentnek két hónapja lesz megszavazni a változtatásokat.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya tavaly decemberben vezette be a Matteo Salvini akkori belügyminiszter neve alatti migrációs megszorításokat, amelyeket idén augusztusban egy második törvénycsomag tovább szigorított. Az intézkedésekkel többek között lezárták az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, megtiltva azok belépését, valamint áthaladását is az olasz felségvizeken. A tiltást megszegő civil hajókra akár 1 millió euróig terjedő bírságot írtak elő, továbbá a jármű lefoglalását. A törvényeket Sergio Mattarella államfő aláírta, de fenntartásait fejezte ki a meglátása szerint túlzott szankcionálás és a nemzetközi menekültjog esetleges megsértése miatt.

Luciana Lamorgese bejelentése szerint a módosítások közt – az államfői útmutatások nyomán – szerepel a hajókra kivetett pénzbírság csökkentése 1 millióról 10 ezertől 50 ezerig terjedő összegre, valamint az, hogy a civil hajókat csak abban az esetben foglalnák le, ha ezek többször is megsértették az olasz hatóságok előírásait. A belügyminiszter megemlítette, hogy felül kívánják vizsgálni a menekültkérelmi rendszert is: tavalyig ugyanis az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes humanitárius menekültstátuszban részesültek, ezt azonban Matteo Salvini eltörölte.

Taranto, 2019. november 3.
Afrikai bevándorló hagyja el a Sea-Eye német civil szervezet hajóját, az Alan Kurdit, amely 88 migránssal a fedélzetén kötött ki a dél-olaszországi Tarantóban 2019. november 3-án. A hajó október 26-án líbiai vizeken vette fel a migránsokat annak ellenére, hogy a líbiai parti őrség megpróbálta megakadályozni a műveletet. Az olasz belügyminisztérium szerint hatvan embert Németország és Franciaország vesz át, ötöt Portugália, kettőt pedig Írország. Huszonegyen Olaszországban maradnak.
MTI/EPA/ANSA/Renato Ingenito

Elemzők megjegyzik, hogy Luciana Lamorgesének nem lesz könnyű feladata, mivel a kormányon maradt M5S nem hajlik az előző kormánya alatt bevezetett migrációs intézkedések túlzott enyhítésére. Az új kormányerő, a baloldali Demokrata Párt (PD) viszont Lamorgese javaslatainál is nyitottabb migrációs politikát szorgalmaz.

A Matteo Salvini vezetette Liga szerint a biztonsági intézkedések helyett Lamorgese „bizonytalanságot teremtő, NGO-barát” rendelkezéseket akar bevezetni. „Készen állunk az ellenállásra a barikádokon, a parlamenti ülésteremben és az utcákon is” – nyilatkozta Stefano Candiani szenátor és Nicola Molteni képviselő, a Liga két korábbi belügyi államtitkára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »