A hatalomba beházasodott vők kapcsolata erősíti Trump és Erdogan barátságát

Ankarát és Washingtont családi kapcsolatok kötik össze – tárta fel részletes oknyomozó riportban a The New York Times című amerikai napilap helyi idő szerint szerdán.

A lap információkkal is megerősített tapasztalatai szerint Donald Trump amerikai elnök Törökország iránt tanúsított rendkívül szívélyes magatartásának hátterében szokatlan, személyes kapcsolatrendszer is meghúzódik: a vők személyes baráti és üzleti kapcsolatai. Ahogyan a lap fogalmaz:

a hatalomba beházasodott vők játszanak most kulcsszerepet Ankara és Washington összekapcsolásában”.

Egyikük a 41 esztendős Berat Albayrak török pénzügyminiszter, aki Recep Tayyip Erdogan török elnök lányát vette feleségül, és most többek között az amerikai-török kapcsolatokért is felelős. Másikuk a 38 éves Jared Kushner, aki Donald Trump amerikai elnök nagyobbik lányának a férje, és Trump a megválasztása után a Fehér Ház egyik tanácsadójává is kinevezte. A lap fontos szereplőként említ még egy harmadik befolyásos vőt: a milliárdos török üzletember, Aydin Dogan lányának férjét, Mehmet Ali Yalcindag-t, aki Donald Trump (jelenleg fiai által irányított) vállalatbirodalmának üzleti partnere.

A három vő olyan erős és naprakész kommunikációs csatornát épített ki Trump és Erdogan között, hogy alig néhány héttel Ankara észak-szíriai offenzívája után a Fehér Ház már bejelentette a török elnök washingtoni vizitjét. Erre szerdán került sor.

A tárgyalások után tartott közös sajtókonferencián Donald Trump a török elnök „nagy rajongójának” mondta magát, és régi jó barátjának nevezte Erdogant, a megbeszéléseket pedig őszintének és gyümölcsözőnek minősítette. A török államfő hasonlóképpen nyilatkozott.

Igazán szívélyesre sikerült a Trump-Erdogan találkozó

Washington, 2019. november 14.
Donald Trump amerikai elnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török államfő kezet fog a washingtoni Fehér Házban tartott közös sajtótájékoztatójukon 2019. november 13-án.
MTI/EPA/Erik S. Lesser

A The New York Times szerint e kommunikációs csatornák hatékonyságát és a személyes kapcsolatok erejét mutatja az is, hogy miközben Donald Trumpot erőteljes kétpárti bírálatok érték a kongresszusban a Törökországnak kedvező lépései miatt, a két elnöknek mégis sikerült együtt alakítania az amerikai politikát a világ egyik politikailag bizonytalan térségében.

A lap felidézte Erdogan egyik idei televíziós interjúját, amelyben a török vezető előre megjósolta, hogy egy, a saját veje és Jared Kushner közötti magánbeszélgetés hamarosan „ismét a normális vágányra tereli” az átmenetileg feszült török-amerikai viszonyt. „A hidakat ilyen módon lehet jól felépíteni” – fogalmazott akkor Erdogan. A Times szerint Berat Albayrak „hátsó traktusban folytatott diplomáciának” szokta nevezni ezeket a személyes, családtagok közötti egyeztetéseket.

Nagy valószínűséggel e kapcsolatrendszernek tudható be, hogy az amerikai elnök kétszer is meglepte saját tanácsadóit, mert tudtuk nélkül telefonon megegyezett a török államfővel az Egyesült Államok szíriai csapatkivonása kapcsán, teret adva ezzel Ankara észak-szíriai offenzívájának.

A The New York Times emlékeztetett azokra a bírálatokra is, amelyek azért érték Trumpot, mert – a lap megfogalmazásában – „agresszívan nyomult”, hogy egy török állami tulajdonú bankot ne büntessenek szankciókkal az Irán-ellenes szankciók megsértéséért, s emellett az orosz légvédelmi rendszerek vásárlása miatt Ankara ellen hozott szankciókat is felfüggesztette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A lap John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó múlt héten, a Morgan Stanley bankház egyik zárt körben tartott rendezvényén mondott beszédét is felidézte. Ebben Bolton azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok elnöke a politikai döntések meghozatalakor gyakran összemossa a személyes kapcsolatokat az országok közötti kapcsolatokkal.

Bolton éppen Ankara orosz fegyvervásárlásait hozta fel konkrét példaként. Ez ügyben Erdogan áprilisban azonnal Washingtonba küldte a vejét, valamint Yalcindag-t is. Mindketten egy Yalcindag által szervezett konferencián vettek részt az elegáns – és a Fehér Háztól pár percre fekvő – Trump Hotelben. A rendezvény közben Albayrak átsétált a Fehér Házba, ahol az Ovális Irodában tárgyalt Jared Kushnerrel és Trumppal, sikeresen meggyőzve az amerikai elnököt arról, hogy ne foganatosítson szankciókat Ankara ellen az orosz fegyvervásárlások miatt.

A The New York Times riporterei Isztambulban is gyűjtöttek információkat oknyomozó riportjukhoz. Erdogan tanácsadóira hivatkozva azt írták: mind az amerikai elnök, mind a török államfő szereti megkerülni a diplomácia hivatalos csatornáit, részben azért is, mert mindketten gyanakvással viseltetnek a saját kormányzatuk munkatársaival és szervezeteivel szemben. „Az Egyesült Államoknak megvan a maga kialakított rendszere, amelyet mély államnak is hívhatunk, és ez természetesen akadályokat jelent. Ezek az obstrukciók jelentik számunkra az egyik nagy kényelmetlenséget” – idézte Erdogan egyik tavaszi kijelentését az amerikai lap.

A The New York Times megjegyezte: nem Törökország az egyetlen állam, amellyel Donald Trump ilyen szokatlan, informális, családtagok közötti kapcsolatrendszer révén ápolja az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatait. Hasonló a helyzet Washington és Szaúd-Arábia között is. Az amerikai-szaúdi viszony „bonyolításában” szintén kulcsszerepe van Jared Kushnernek, az elnök veje ugyanis személyesen áll kapcsolatban Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel.

Kapcsolódó cikkünk: Trump veje sokat tudhat a Hasogdzsi-gyilkosság hátteréről

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »