Az USA nem hagyja magára a kurdokat, csak kivonulnak

A török kormány nem enged a fenyegetéseknek a Washington által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elleni északkelet-szíriai hadműveletet illetően – szögezte le Fuat Oktay török alelnök kedden, miután Donald Trump amerikai elnök előző nap gazdasága teljes tönkretételével fenyegette meg Törökországot, amennyiben általa megengedhetetlennek ítélt lépéseket tesz Szíriában.

Fuat Oktay egy egyetemi rendezvényen Recep Tayyip Erdogan török elnök többször hangoztatott véleményét megismételve hangsúlyozta: ha Törökország biztonsága forog kockán, maga határozza meg, hogy milyen utat választ. A török kormány szerint ugyanis az SDF gerincét alkotó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségese, és így nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

Donald Trump amerikai elnök Törökország észak-szíriai offenzívája fényében közölte, nem hagyják magukra a szíriai kurdokat. Az elnök kedden a Twitter közösségi portálon megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de – mint fogalmazott: „szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok”.

A mikroblogban Donald Trump közölte: Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat.

Az SDF volt az utóbbi években Washington legszorosabb helyi szövetségese az Iszlám Állam felszámolásában. Oktay felszólalásában emlékeztetett: a török hadsereg korábban két északnyugat-szíriai katonai beavatkozás keretében már biztonságossá tette Afrín térségét, továbbá az Azáz, el-Báb és Dzserablúsz települések alkotta háromszöget, megtisztítva azt az YPG-től és az Iszlám Államtól.

Rámutatott: a szükséges infrastruktúra kiépítésének köszönhetően már 370 ezer szíriai tért haza Törökországból önkéntesen ezekre a területekre. Oktay azt is közölte, hogy szerdán nyitja meg kapuit a török Gaziantep Egyetem gazdaság- és közigazgatás-tudományi kara el-Bábban, iszlám vallástudományi kara Azázban, illetve az intézmény pedagóguskara Afrínban.

Az amerikai elnök hivatala vasárnap este először azt közölte, hogy „nem bonyolódik bele” a várható török hadműveletbe. Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről. Hétfőn Donald Trump azonban már gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot, amennyiben olyan lépést tesz Szíriában, amelyet „személye kimagasló és páratlan bölcsessége alapján megengedhetetlennek ítél”.

A küszöbönálló török hadművelet miatt az Európai Unió, ezen belül külön Németország és Franciaország, továbbá Irán is kifejezte aggodalmát. Oroszország pedig reményének adott hangot, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A török és az orosz külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu és Szergej Lavrov kedden telefonon beszélt egymással. A török külügyminisztérium az egyeztetés tartalmáról nem közölt részleteket. Cavusoglu hétfő este iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal is beszélt.

Bár a szíriai polgárháborúban Törökország a mérsékelt ellenzéki milíciákat, Oroszország és Irán viszont a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerőket támogatja, a felek az asztanai (nur-szultani) béketárgyalások keretében 2017 januárja óta keresik a politikai megoldást a konfliktusra.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »