A brit konzervatívok váratlan ajándékot kaptak a Brexit Párttól

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint érezhetően javítja a kormányzó brit Konzervatív Párt támogatottságát, hogy a legradikálisabban EU-ellenes erő, a Brexit Párt visszalépteti jelöltjeit a konzervatívok által az előző választáson elnyert körzetekben.

Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője előző nap jelentette be, hogy pártja nem indul a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson azokban a választókerületekben, amelyekben a Konzervatív Párt győzött a 2017-ben tartott előző választáson.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov hétfőn és kedden elvégzett vizsgálatának első része ennek a bejelentésnek a figyelembevételével készült, és a felmérés résztvevői csak azon pártok közül választhattak, amelyek a legnagyobb valószínűséggel indulnak választókerületükben.

Az így elvégzett kutatás kedd este ismertetett eredménye szerint ha a Brexit Párt nem indul a tory körzetekben, a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Pártra a választók 42 százaléka szavazna, a legnagyobb ellenzéki erő, míg a Munkáspárt támogatottsága 28 százalék, vagyis ez a mérési módszer a konzervatívok 14 százalékpontos előnyét mutatja éppen egy hónappal a választások időpontja előtt. A Brexit Párt országos támogatottsága e vizsgálati módszertan alapján 4 százalékos.

A YouGov végzett egy párhuzamos felmérést is, amelyben mindegyik párt közül lehetett választani, vagyis ebben a vizsgálatban a cég nem vette figyelembe, hogy Farage pártja visszalép a tory körzetekben. Az e módszerrel elvégzett kutatás a konzervatívoknak 39 százalékos, a Munkáspártnak 26 százalékos, a Brexit Pártnak 9 százalékos szavazatarányt valószínűsített.

Anthony Wells, a YouGov politikai és társadalmi kutatásokért felelős igazgatója a felmérések keddi ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az eredmények arra vallanak, hogy a Brexit Párt potenciális szavazatainak óriási többségét közvetlenül a Konzervatív Párt kapná azokban a tory körzetekben, amelyekben Farage pártja nem indul a decemberi választásokon.

Birmingham, 2019. november 7.
Boris Johnson brit miniszterelnök beszédet mond a kormányzó Konzervatív Párt választási kampánynyitó rendezvényén Birminghamben 2019. november 6-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
MTI/EPA/Vickie Flores

Nigel Farage az észak-angliai Hartlepool városában, a párt hétfői kampánygyűlésen közölte, hogy a konzervatívok által két éve megszerzett 317 választókörzetben a Brexit Párt nem állít önálló jelöltet, indul viszont a Munkáspárt által 2017-ben elnyert összes választókerületben. A Brexit Párt vezetője úgy fogalmazott, hogy “olyan nagyon” nem szereti a Konzervatív Pártot, de akar adni “egy fél esélyt” Boris Johnsonnak arra, hogy meg lehessen akadályozni az újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról.

Farage ezzel arra utalt, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt új megállapodást akar elérni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt népszavazásra terjesztené, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a választóknak.

A Konzervatív Párt vezetésében komoly aggodalmat okozott, hogy a Brexit Párt esetleg választókat csábíthat át a konzervatívoktól, főleg a keményvonalas tory Brexit-táborból, gyengítve Johnson esélyeit a működőképes alsóházi többség elérésére. Ez a lehetőség Farage hétfői bejelentése ellenére továbbra is fennáll, különösen azokban a körzetekben, amelyekben két éve a Munkáspárt csak csekély előnnyel győzte le a konzervatívokat.

A Konzervatív Párt ezért igyekszik rábírni Farage-t arra, hogy a Brexit Párt a Labour által 2017-ben kis többséggel elnyert – vagyis a konzervatívok által könnyebben visszaszerezhető – választókerületekben is lépjen vissza.

Farage azonban kedden a BBC televíziónak nyilatkozva kizárta ennek lehetőségét, erőteljesen bírálva egyben a konzervatívokat. Kijelentette: “rendkívül nagyvonalú” ajánlatot tett a Konzervatív Pártnak egy kilépéspárti választási szövetség létrehozásának reményében, de “nekik semmi sem elég, a Konzervatív Párt nem kilépéspárti, hanem csak tory többség megteremtését akarja az alsóházban”.

A politikus már korábban felajánlotta Boris Johnsonnak egy országos “kilépési szövetség” létrehozását arra az esetre, ha a kormányfő elveti az Európai Unióval elért – jóllehet a brit parlament által egyelőre nem ratifikált – megállapodást a Brexit feltételrendszeréről. Farage eredetileg ehhez a feltételhez kötötte a Brexit Párt jelöltjeinek visszaléptetését is a tory körzetekben. Boris Johnson azonban többször leszögezte, hogy a konzervatívok nem lépnek választási szövetségre Farage pártjával.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Felemás éve volt az Audinak

A prémium járműveket gyártó Audi az értékesítés csekély visszaeséséről, egyidejűleg az elektromos modellek értékesítésében csaknem 60 százalékos bővülésről számolt be a globális beszállítói problémákkal és a pandémia hatásaival terhes 2021-es év teljesítménye alapján.

Read More »

Leave a Reply