Az EU egyelőre békén hagyja Olaszországot a költségvetési terve miatt

Az Európai Bizottság nem kívánja következő évi költségvetési tervezete módosítására kérni Olaszországot – jelentette ki a brüsszeli testület euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke kedden.

A szabályok értelmében a korrekció igényét október végéig kellene jelezni, de Valdis Dombrovskis egy konferencián arról számolt be, hogy jelenleg nincs szó ilyen tervekről.

Az Európai Bizottság az előző héten költségvetési tervei tisztázására kérte Franciaországot és Olaszországot, egyúttal aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy az ezekben szereplő célszámok jelentősen eltérnek a korábbi vállalásoktól. Ugyanakkor kiemelték: tanulmányozni fogják Róma kérését a szabályok egyfajta „rugalmas” alkalmazásáról. A büdzsétervezetek hiányossága miatt különböző ügyekben megkeresték emellett Belgiumot, Finnországot és Spanyolországot is.

Egyes szakértők úgy vélekedtek, hogy ez lehet az első lépés a párizsi és római tervezet elutasítása felé, mások azonban ezt valószínűtlennek tartották.

A bizottság tavaly elutasította Olaszország költségvetését, és ez volt az első ilyen alkalom az intézmény történetében. Róma a kezdeti tiltakozás ellenére később beleegyezett a korrekcióba.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek