Az adósságpiac szemében lassan Olaszország lesz az új Görögország

Londoni pénzügyi elemzők szerint a nemzetközi adósságpiac a hozamdinamikákból következtethetően már csaknem ugyanolyan kockázatos adósnak tartja Olaszországot, mint az évek óta súlyos adósságválsággal küszködő Görögországot.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett tanulmányában kimutatta, hogy a tízéves futamú görög állampapír hozamfelára az összehasonlítható lejáratú olasz szuverén kötvényeké felett immár alig 70 bázispont. A ház hangsúlyozza, hogy az évtized elején kibontakozott adósságválság óta nem volt ilyen csekély a görög állampapír kockázati hozamfelára az olasz kormánykötvényekhez mérve.

A cég grafikus kimutatása szerint a görög kockázati felár az olasz szuverén kötvények vásárlásához megkövetelt befektetői hozam felett 2012-ben, 3500 bázispont környékén tetőzött.

A Capital Economics elemzőinek szerdai előrejelzése szerint az olasz kötvényhozamhoz mért görög felár 2019 végéig 25 bázispontra csökken, tekintettel az olasz gazdaság gyenge kilátásaira, az olasz közfinanszírozás feszített helyzetére és a megnövekedett politikai kockázatokra.

A ház szerint az euróövezeti adósságválság elhatalmasodása óta Görögországot volt szokás “Európa beteg emberének” nevezni, ám ez a cím most már Olaszországot illeti meg, nem utolsósorban azért, mert a görög gazdaság tavaly 2007 óta nem  mért növekedési ütemet produkált, Olaszország viszont egy ideje technikai recesszióban van.

A cég várakozása szerint a görög gazdaság az idén 1,5 százalékkal nő – miközben az euróövezet egészének növekedési üteme várhatóan 0,8 százalék lesz -, Olaszország viszont recesszióban marad, és ebben a helyzetben valószínűleg erősödnek az olasz államadósság-helyzet fenntarthatóságával kapcsolatos aggályok.

A Capital Economics szerdai tanulmányában kiemeli, hogy a tízéves futamú olasz államkötvény 2,60 százalékos jelenlegi hozamszintje 140 bázisponttal magasabb, mint a hasonló hitelminősítői besorolású Portugália összehasonlítható futamú szuverén kötvényeié, Görögország átlagos hitelminősítői osztályzata viszont “B plusz”, vagyis változatlanul messze a befektetési ajánlású alapszint alatt jár. A ház szerint mindez azt jelenti, hogy az olasz állampapírokat a piac már nem befektetési szintű kötvényként árazza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Olaszországot a piacvezető globális hitelminősítők egyelőre befektetési ajánlású osztályzatokkal tartják nyilván, de a besorolási dinamika lefelé tart.

A Standard & Poor’s nemrégiben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország “BBB” szintű államadós-besorolásának kilátását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája miatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése. Az S&P előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó és nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nem sokkal korábban az addigi “Baa2”-ről egy fokozattal “Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását. A Moody’s indoklása szerint a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.

A “Baa3” minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody’s innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »