Olaszország kockázatos játékot űz

Egyelőre nem veszélyezteti Európa pénzügyi stabilitását az olasz kormány gazdaságpolitikája, Róma ugyanakkor kockázatos irányvonalat követ, amely túlzottdeficit-eljárás megindítását vonhatja maga után – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke egy keddi interjúban.

Jean-Claude Juncker a Politico brüsszeli híroldal rendezvényén kijelentette: tiszteli Olaszországot, a kormány jelenlegi pályája azonban azzal a kockázattal jár, hogy az ország éveken át túlzottdeficit-eljárás alatt álljon.

Bennfentes források szerint a tagországok állandó uniós képviselői kedden arra a megállapításra jutottak, hogy – amennyiben nem történik korrekció – a növekvő költségvetési hiány miatt indokolt lenne az eljárás megindítása Olaszországgal szemben. Szakértők arról számoltak be, hogy az uniós pénzügyminiszterek ebben az esetben július közepén dönthetnek az ügyről, Juncker viszont kiemelte, hogy ezt most még megfelelő olasz kötelezettségvállalásokkal el lehetne és el is kellene kerülni.

„Az olasz kormány azt a benyomást kelti, hogy az Európai Bizottság Dél-Európa ellen van, de ez nem igaz” – fogalmazott.

Van, aki hajlana a kompromisszumra

Giovanni Tria olasz pénzügyminiszter a római parlamentben tartott keddi beszámolójában megállapodást szorgalmazott Brüsszellel az Olaszországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás elkerülésére. Hangsúlyozta, hogy bár az EU pénzügyi szabályai egyszerűsítésre és „javításra” szorulnak, Olaszországnak érdeke, hogy kompromisszumot találjon és megállapodásra jusson Brüsszellel.

Megjegyezte, hogy a legutolsó becslések szerint Olaszország meg tud felelni az EU stabilitási és növekedési paktuma paramétereinek. Tria szerint a nettó olasz államadósság alacsonyabb lesz az Európai Bizottság számításainál, így a költségvetési hiány is megáll a GDP 2,2 százalékánál, az áprilisban jelzett 2,4 százalékkal szemben.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szintén megállapodást szorgalmazott, azt hangoztatva, hogy a kötelezettségszegési-eljárás „rendkívül káros” lenne Olaszország és az egész eurózóna számára. Olasz sajtóértesülések szerint Conte személyesen egyeztetett az eljárás elkerülésének lehetőségeiről Manfred Weber néppárti csúcsjelölttel is, aki megválasztásához Róma támogatására is számít.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A római kormány mostani lépései a tavaly őszi forgatókönyvet idézik, amikor az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormány első költségvetési csomagjáról a Tria-Conte páros kötött kompromisszumot az EU-val.

Az EU stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát.

Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a bruttó hazai termék 132,2 százalékra rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban. Az uniós bizottság előrejelzése szerint a mutató idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik. Ráadásul a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt. Ha a kormány nem változtat fiskális politikáján, a deficit idén a GDP 2,4 százalékára, 2020-ban pedig 3,6 százalékára emelkedik.

Az Európai Bizottság nemrégiben adósságalapú túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolta Olaszországgal szemben az államháztartási helyzet romlása miatt. A pénzügyminiszteri tanács a július elején esedékes ülésén foglalhat állást az EB javaslatáról. Eddig egyetlen EU-tagállamot se sújtottak bírsággal a túlzottdeficit-eljárás keretében.

Az EU túlzottdeficit-eljárást indíthat Olaszország ellen

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »