Mario Draghi távozott az EKB éléről

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke hétfőn Frankfurtban ünnepélyes keretek között átadta hivatalát utódjának, Christine Lagarde-nak.

“Az európaiak a globalizált világban csak együttműködéssel tudják megteremteni az emberek biztonságra és jólétre irányuló igényeinek megfelelő igazi szuverenitást” – emelte ki búcsúbeszédében Mario Draghi.

Mint mondta, az együttműködés révén meg lehet védeni az európaiak érdekeit a világgazdaságban, dacolni lehet a külföldi hatalmak nyomásával, formálni lehet a globális szabályokat, hogy tükrözzék az európai standardokat, elveket, valamint rá lehet bírni a globális vállalatokat, hogy az európai értékeknek megfelelően tevékenykedjenek.

Mindezt egyetlen ország sem tudja elérni egyedül, “a globalizált világban a szuverenitás megosztása vezet a szuverenitás megszerzéséhez” – húzta alá Draghi, aki 2011. november 1-je óta az EKB elnöke, és pénteken, november 1-jén követi őt a tisztségben Christine Lagarde.

Az euróövezet előtt álló kihívásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy ki kell alakítani egy közös euróövezeti “pénzügyi eszközt”, amely elég nagy a monetáris unió stabilizálásához, mégsem ösztönöz felelőtlenségre, nem jár kezelhetetlen “erkölcsi kockázatokkal” gazdaság- és pénzügypolitikai értelemben. Ennek az eszköznek a megteremtése hosszú folyamatnak ígérkezik, tökéletes megoldás pedig nincsen – jegyezte meg az EKB távozó elnöke.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke sajtótájékoztatót tart Frankfurtban 2019. október 24-én. (EPA/RONALD WITTEK)

Az ünnepségen beszédet mondott mások mellett Emmanuel Macron francia és Sergio Mattarella olasz államfő, valamint Angela Merkel német kancellár. Valamennyien kifejezték nagyrabecsülésüket az olasz pénzügyi szakember EKB-elnöki tevékenysége iránt, kiemelve, hogy munkája nagyban hozzájárult a 2008-ban elmélyült globális pénzügyi válság és a nyomában kialakult euróövezeti államadósság-válság leküzdéséhez.

Merkel hangsúlyozta: Mario Draghi határozottan és sikerrel vezette át a közös pénzt használó európai uniós tagországok központi bankját az utóbbi évek viharain, és nemcsak az EKB függetlenségének és az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzésében szerzett érdemeket, hanem a valutaunió továbbfejlesztésében is, amit a közös bankfelügyeleti rendszer kialakítása is jelez.

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) érkezik az EKB-hez. Az utóbbi nyolc évben vezérigazgató volt a nemzetközi pénzügyi szervezetnél, előtte pedig pénzügyminiszter a hazájában, Franciaországban. Ő lesz az első nő az EKB elnöki tisztségében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek