Nagy valószínűséggel marad a politikai patthelyzet Spanyolországban

A közelgő spanyol parlamenti választásokon a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét, de támogatottságának csökkenését jelzik a spanyol közvélemény-kutató cégek hétfőn közzétett választási felmérései.

A GAD3 kutatóintézet felmérése szerint, amelyet az ABC konzervatív napilap közölt, a jelenlegi ügyvezető kormánypárt a szavazatok 27,3 százalékára, ezzel pedig 118 mandátumra számíthat. A legutóbbi, idén áprilisban tartott választásokon a párt eredménye 28,7 százalék és 123 mandátum volt.

Az NC Report kutatócég kisebb mértékű támogatáscsökkenést mért: a La Razón jobboldali újságban megjelent adatsor szerint a PSOE a voksok 27,5 százalékával 120-123 közötti képviselői helyet kaphat az új parlamentben.

A felmérések ismét megállapították: várhatóan egy párt sem szerez az önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a két hét múlva esedékes választáson, továbbá könnyen lehet, hogy újra előáll ugyanaz a politikai patthelyzet, amely a mostani, megismételt választáshoz vezetett, vagyis, hogy sem a bal-, sem a jobboldali pártok közös tömbje nem rendelkezik abszolút többséggel a 350 fős törvényhozásban.

A közvélemény-kutatók a konzervatív Néppártot (PP) tartják a november 10-én rendezendő választás legnagyobb kedvezményezettjének, amely a GAD3 szerint a tavaszi 16,7 százalékos választási szereplése és eddigi 66 mandátuma után akár 21,7 százalékos szavazói támogatást és 100 mandátumot is kaphat. Az NC Report vizsgálata még ennél is kedvezőbb eredményt, 23 százaléknyi szavazatot és 103-105 közötti mandátumszámot jelzett.

A két kutatás szintén jelentős javulást mutatott a VOX radikális jobboldali párt számára. A GAD3 a szavazatok 13,5 százalékát és 41 mandátumot, míg az NC Report 11,3 százalékot és 30-32 képviselői helyet jósol a párt áprilisi, 10,3 százalékos és 24 mandátumot eredményező szereplése után.

A felmérések szerint a választás nagy vesztese az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt lehet. A tavasszal megszerzett 15,9 százalékos támogatottság és 57 mandátum után a GAD3 szerint most a szavazatok 8,9 százalékára és 17 képviselői helyre számíthat. Az NC Report 9 százalékot és 8-9 mandátumot mért a pártnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A választást megelőző hivatalos kampány november elsején kezdődik és nyolc napig tart. A megismételt választás kampányidőszaka egy héttel rövidebb lesz a szokásosnál, ahogy a pártok is kevesebb kampánytámogatást kapnak, mint egyébként. Erről 2016-ban döntöttek, amikor szintén meg kellett ismételni a szavazást, mert az akkori győztes konzervatív Néppártnak nem volt többsége a törvényhozásban, így nem tudott kormányt alakítani.

Spanyolországban négy éven belül most rendeznek negyedszer általános parlamenti választást.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »