Bezártak a bankok Libanonban, az elnök tárgyalna a tüntetőkkel

Kész tárgyalni a tüntetőkkel Michel Aoun libanoni elnök, aki csütörtöki televíziós beszédében azonban arra is figyelmeztetett, hogy a rendszert nem az utcán kell megváltoztatni.

„Kész vagyok találkozni a tiltakozók képviselőivel, s meghallgatni a követeléseiket” – jelentette ki az elnök, aki szerint párbeszéd segítségével elkerülhető az ország pénzügyi összeomlása.

„Mindig a párbeszéd a legjobb út. Várok Önökre” – tette hozzá, valamint ígéretet tett arra is, hogy harcolni fog az állami korrupció ellen, és bejelentette, törvényeket fognak hozni a magas rangú állami tisztségviselők mentelmi jogának a felfüggesztéséről. Beszédében nem zárt ki egy esetleges kormányátalakítást sem, ám leszögezte azt is, hogy a demonstrálóknak mindenképpen biztosítaniuk kell a közlekedés zavartalanságát, ezért az úttorlaszok lebontására szólított fel. Szaad Haríri libanoni miniszterelnök Twitteren üdvözölte a beszédet, és támogatásáról biztosította az elnököt.

A libanoni bankszövetség csütörtökön bejelentette, hogy az utcai megmozdulások miatt bizonytalan ideig zárva tartanak a bankok. Az erről szóló közleményben hozzátették, hogy a tranzakciókat automatákon keresztül lehet majd végezni, ám ezek egyelőre az október végén kifizetendő bérek felvételére korlátozódnak.

Bezárt több iskola és egyetem is, a közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint pedig számos orvos panaszkodott, hogy nem tud bejutni a munkahelyére.

Kormányellenes tüntetők Bejrút északi részén 2019. október 22-én. Szaad Haríri előző napi bejelentése – korrupcióellenes intézkedések, újabb adók nélküli költségvetés, privatizációs programok a közszolgáltatások javítására és a legrászorultabbaknak szánt segélyprogram – nem csillapította le a tüntetőket, akik továbbra is az egész politikai osztály távozását követelik. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint sok tüntető Aun lemondását is követeli: „Mindegyiküknek mennie kell, beleértve az elnököt is!” – mondta a hírügynökségnek egy tüntető egyetemista.

A gazdasági megszorítások és a korrupció ellen már több mint egy hete tüntetnek az arab országban, a demonstrációkat sokan máris az elmúlt 15 év legsúlyosabb megmozdulásainak tartják. A tiltakozók annak ellenére kitartanak, hogy szombaton lemondott a Libanoni Erők nevű keresztény párt négy minisztere, illetve a hét elején Bejrút reformintézkedéseket is bejelentett. A tiltakozóknál az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a kormány adót akart kivetni a Whatsappon keresztül indított hívásokra.

Libanonban is kitört a káosz a tervezett új adók miatt

Már a lakosság egyharmada tüntet Libanonban

A tüntetők jelentős része azt követeli, hogy a kormány mondjon le, és szakértői kormány vegye át az ország irányítását. Megfigyelők mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy a kormány lemondása esetén valószínűleg politikai vákuum és instabilitás alakulna ki a közel-keleti országban.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »