Libanonban is kitört a káosz a tervezett új adók miatt

Már második napja zajlanak az ország életét megbénító tüntetések Libanonban bizonyos új adók ellen, amelyeket a kormány a súlyos gazdasági válság miatt akar bevezetni.

Pénteken több száz ember – autógumik égetésével és barikádok emelésével –megbénította a legforgalmasabb utak és kereszteződések forgalmát. Ezen a napon sok iskola, bank és üzlet már ki sem nyitott. Emellett közúton a bejrúti nemzetközi repülőtér is megközelíthetetlen.

Helyenként összecsapások voltak a rendőrség és az erőszakos tüntetők között. Hivatalos adat szerint mintegy 60 rendőr és számos civil megsérült.

Bejrút, 2019. október 18.
Tüntetők egy égő úttorlasz előtt a libanoni kormány tervezett megszorító intézkedéseit ellenző tiltakozáson Bejrútban 2019. október 17-én. Az adók kilátásba helyezett emelése miatt második napja torkollt erőszakba a fővárosi demonstráció.
MTI/EPA/Vael Hamzeh

A csütörtöki tüntetések és zavargások során meghalt két szíriai munkás, akik bent rekedtek egy felgyújtott üzletben. A demonstrációk mondhatni pillanatok alatt terjedtek és terebélyesedtek olyan kiterjedt mogalommá, amilyen kevés volt az idén az országban.

Az új adók egyebek között az internet-alapú telefonbeszélgetésekre vonatkoznak – a kormány javaslatai szerint a Facebook tulajdonában álló internetes telefonszolgáltatón, a WhatsAppon keresztül lebonyolított hívásokat tervezik megadóztatni -, de a dohánytermékeket és az üzemanyagokat is érintik.

A gazdasági válság után a tüntetések politikai válságba is süllyeszthetik az országot, amelynek még súlyosabb hatása lehet a gazdaságra – állapította meg az AP hírügynökség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »