Boris Johnson három nap alatt átnyomná a parlamenten a Brexit-megállapodást

A brit kormány hétfő éjjel beterjesztette a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló törvénytervezetet. Az előterjesztési aktus a brit parlamenti eljárásrendben a tervezet első olvasatát jelenti. A második olvasat kedden és szerdán várható, amikor a képviselők részletes vitát tartanak és első menetben valószínűleg szavaznak is a 115 oldalas tervezetről.

A tervezetnek meg kell járnia az alsó- és a felsőházi ratifikációs eljárássorozat mindegyik szakaszát, mielőtt egy végszavazással törvénybe lehet iktatni, a beterjesztett törvényjavaslathoz azonban mindkét házban módosítási indítványokat lehet csatolni.

Jacob Rees-Mogg, a kormány parlamenti tevékenységének összehangolásáért felelős magas rangú kabinettag – a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik zászlóvivője – egy feszített ütemű elfogadási programindítványt is közzétett, amelynek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet, és a törvénycsomag aznap felkerülhet a felső kamara, a Lordok Háza elé.

Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes Brexit-határidő alapján október 31-én, vagyis jövő csütörtökön lépne ki formálisan az Európai Unióból, de a kilépési feltételrendszert rögzítő, az EU-val a múlt héten elért megállapodás hétfő este közzétett jogszabálytervezetének elfogadási programindítványát több képviselő tarthatatlannak minősítette.

A második olvasatbeli vita kezdete előtt az alsóháznak még szavaznia kell az elfogadási programindítványról is, és mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak nincs többsége a házban, a menetrend elfogadása nem garantált.

Boris Johnson miniszterelnök már szombaton beterjesztette a kormányindítványt a csütörtök-pénteki EU-csúcson véglegesített új megállapodás általános jóváhagyására. Ez lett volna az első lépés az egyezmény részletes vitája és törvénybe iktatása felé. Az alsóház azonban a szombati rendkívüli ülésnapon elfogadott egy módosító indítványt, amelynek értelmében mindaddig el kell halasztani a szavazást a Brexit-megállapodás formális jóváhagyását célzó kormányindítványról, amíg a megállapodás törvényerőre emeléséhez szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény teljes jogi szövegét a brit parlament törvénybe nem iktatja. Ezután lekerült a napirendről a szombatra tervezett szavazás.

Brexit-szappanopera, 437. rész

Csavartak egyet a britek a Brexit-szavazáson

Johnson hétfőn ismét megpróbálta az alsóház elé terjeszteni a jóváhagyási indítványt, John Bercow házelnök azonban közölte, hogy ezt nem engedélyezi. Bercow azzal indokolta döntését, hogy a hétfői indítvány tartalmában megegyezik a szombatival, márpedig egy 1604-ben kelt parlamenti precedenshatározat szerint ugyanazon parlamenti ülésszakon belül ugyanazt az indítványt ugyanazzal a tartalommal nem lehet egymás után többször a törvényhozás elé terjeszteni.

A kormány ezután terjesztette be hétfő éjjel magát a törvénytervezetet, kihagyva a megállapodás előzetes formális parlamenti jóváhagyásának lépését.

A megállapodás nélküli Brexit tilalmáról szeptemberben elfogadott ellenzéki kezdeményezésű törvény október 19-éig, vagyis múlt szombatig adott lehetőséget a Brexit-megállapodás parlamenti elfogadására, vagy arra, hogy a parlament engedélyezze a megállapodás nélküli Brexitet. A törvény előírása alapján – mivel szombatig egyik feltétel sem teljesült – Johnsonnak aznap kezdeményeznie kellett az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását jövő csütörtökről 2020. január 31-éig.

Ha azonban a Brexit-megállapodás hétfő éjjel közzétett törvénytervezetét a programindítványban foglalt menetrend alapján sikerülne végighajtani az elfogadási procedúra minden állomásán, elvileg még mindig van lehetőség arra, hogy az Egyesült Királyság jövő csütörtökön rendezett módon, megállapodással lépjen ki az Európai Unióból.

E forgatókönyv megvalósulása esetén november 1-től nem sok észlelhető jele lenne a Brexitnek, mivel megállapodásos távozás esetén aznap életbe lépne egy átmeneti időszak, amely a jelenlegi tervek szerint 2020. december 31-éig tartana, és ennek időtartama alatt jórészt az eddigi szabályrendszer maradna érvényben az Egyesült Királyság és az Európai Unió viszonyrendszerében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »