Az első szavazáson túljutott Johnson Brexit-dealje, de máris megakadt

Jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezmény a ratifikációs folyamat következő szakaszába lépjen.

Következő lépésként az alsóház második olvasatban is szavazni fog a deal-ről, majd ezután következik a kritikus szavazás, ahol a Boris Johnson által javasolt menetrenderől nyilvánítanak véleményt a képviselők.

A miniszterelnök mindössze 3 nap alatt végigvinné a teljes törvényhozási folyamatot, de ennek a szavazásnak a sikere kérdéses, ha pedig  nem jön össze, akkor előrehozott választások kiírása is lehet a végeredmény.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Ma este megint borulhat a Brexit menetrendje

Boris Johnson három nap alatt átnyomná a parlamenten a Brexit-megállapodást

Frissítés: a menetrendről történő szavazást a kormány 308-322 arányban elveszítette.

A vereségre reagálva Boris Johnson brit miniszterelnök az alábbi nyilatkozatot tette:

„A kormány szünetelteti a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről”. 

Előrehozott választások bejelentéséről tehát egyelőre nincs szó, kíváncsian várjuk a folytatást…

Forrás: MTI / The Independent / Bigcharts

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »