Horvátország lehet a schengeni övezet következő tagja

Horvátország már teljesítette minden feltételét annak, hogy csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli szabad mozgást lehetővé tévő schengeni övezethez – írta friss értékelésében az Európai Bizottság.

A kedden közzétett jelentésben kiemelték, hogy Zágráb minden előírásnak eleget tett, készen áll a schengeni szabályok teljes körű alkalmazására, azonban addig is fenn kell tartania a jelenlegi állapotot, meg kell felelnie a közös normáknak, különösen a külső határok kezelése terén. A brüsszeli testület egyúttal felszólította az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot ezen értékelés megvitatására.

„Dicséretre méltóak Horvátország erőfeszítései. Bízom abban, hogy a tagállamok hamarosan megteszik a helyes lépéseket annak érdekében, hogy az ország teljes jogú tagjává válhasson a zónának” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Dimitrisz Avramopulosz uniós bel- és migrációügyi biztos az integráció egyik legnagyszerűbb vívmányának nevezte a schengeni rendszert, s leszögezte, azt a horvát tagság tovább erősítené, hatékonyabbá téve a külső határok védelmét.

A bizottság már korábban megerősítette, hogy az ország teljesítette az előírásokat az adatvédelem, a rendőri és igazságügyi együttműködés, a közös vízumpolitika, illetve a schengeni információs rendszer területén. Most arról számolt be, hogy a külső határok kezelése is összhangba került a vonatkozó szabályokkal, az ország pedig továbbra is tiszteletben tartja az igazságszolgáltatási és alapjogi normákat.

Horvátország 2013-ban lépett be az Európai Unióba, de még nem tagja a schengeni övezetnek. A schengeni övezet jelenleg huszonhat országból áll: huszonkét EU-tagból, illetve Izlandból, Lichtensteinből, Norvégiából és Svájcból. A csatlakozás jóváhagyásához az EU-tagállamok egyhangú döntésére van szükség.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »