A kurdok nem harcolnak tovább az Iszlám Állam ellen

Tekintettel a Szíria északkeleti részén zajló török katonai offenzívára, a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) felfüggesztette az Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezet ellen folytatott harcot – jelentette be Mazlúm Abdi, az SDF parancsnoka.

„Korábban utaltunk már rá, hogy a török állam támadása esetén az Iszlám Állam elleni harc mellékes üggyé válik számunkra” – idézte Mazlúm Abdi szavait a Firat kurd hírügynökség. „Ez most bekövetkezett. (…) Az IÁ elleni minden tevékenységünket befagyasztottuk” – mondta a parancsnok szerda este a Ronahi kurd televíziós csatornának nyilatkozva.

„Az Iszlám Állam sok helyütt újraszerveződött, és fegyvereseik számos helyen hajtottak végre merényleteket és robbantásokat” – magyarázta Abdi. A terrorszervezetnek még mintegy 12 ezer tagja van a térségben. Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció idén júniusban úgy becsülte, hogy Szíriában és Irakban még mintegy 14-18 ezren tartózkodnak.

Az SDF parancsnoka visszautasította azokat a találgatásokat, melyek szerint Törökország később átveszi a kurdok által fogolytáborokban tartott IÁ-tagokat. „Ez az opció számunkra elfogadhatatlan. A bebörtönzött iszlám államos banditák és családjaik sorsáról mi fogunk dönteni” – mondta Abdi. „Azt pedig, hogy mi legyen a külföldi IÁ-harcosokkal, a származásuk szerinti európai országok maguk döntik majd el” – tette hozzá.

Manbidzs, 2019. október 15.
A török hadsereg által támogatott szíriai ellenzéki milícia fegyveresei az észak-szíriai Manbídzs térségében 2019. október 14-én.
MTI/AP

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország ugyanis vállalta, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von.

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy az amerikai hadsereg, amely az elmúlt években kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban, kivonult a térségből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »