A világnak szánt üzenet lehet Kim Dzsong Un lovaglása

Kim Dzsong Un tanácsadói meg vannak győződve arról, hogy az észak-koreai vezető “nagyszerű műveletet” tervez – közölte az észak-koreai állami média szerdán egy jelentésében, amely áradozó leírást és képeket is tartalmaz arról, ahogy Kim egy fehér lovon fellovagol az ország legmagasabb pontjára, a Pektu-hegy tetejére.

A KCNA állami hírügynökség által kiadott képeken Kim látható, amint egyedül, egy hatalmas fehér ló hátán ülve havas mezőkön és erdőkön halad felfelé a Pektu-hegyen, a Kim-dinasztia spirituális szülőföldjén.

“Vezérünk menete a Pektu-hegyen súlyos jelentőségű, nagy esemény a koreai forradalom történetében” – fogalmaz a KCNA. A közleményben ezután kifejtik, hogy a Kimet kísérő tisztviselők – miután szemtanúi voltak annak, hogy a vezető mélyen elgondolkodott – örömujjongásban törtek ki, mert meg vannak győződve arról, hogy ismét egy “nagyszerű művelet” veszi kezdetét, Kim ismét “csodával árasztja el a világot”, ami “egy újabb lépés lesz a koreai forradalomban”.

Bár a nyilatkozatok alapján nem egyértelmű, hogy a “nagyszerű művelet” mit foglal majd magában, az mindenesetre tény, hogy Kim általában ellátogat a szent hegyre a jelentős politikai döntések előtt. Elemzők szimbolikus jelentőségűnek értékelik a lépést, amely által Észak-Korea azt akarja hangsúlyozni, hogy fel kíván lépni a nemzetközi szankciók, valamint a nukleáris programját érintő nyomás ellen.

“Ez egy kinyilatkoztatás, a dacolás szimbóluma” – mondta Joshua Pollack, a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies Észak-Koreával foglalkozó szakértője. “Azt jelzi, hogy a szankciók enyhítésére tett törekvéseknek ezennel vége. Persze az üzenet egyelőre nem egyértelmű, de valószínűsíthető, hogy 2020-ban fordulat következik Észak-Korea hozzáállásában” – fejtette ki.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy fehér ló hátán, amint a Pektu-hegyen lovagol. (EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un 2017 végén is megmászta a Pektu-hegyet, mégpedig mindössze néhány nappal azt követően, hogy sikeres kísérletet hajtott végre Hvaszong-15 típusú, új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétájával (ICBM), valamint hetekkel rendkívüli fontosságú újévi beszéde előtt, amelyben megnyitotta az utat a Dél-Koreával fenntartott kapcsolat normalizálása előtt.

Tavaly Kim Mun Dzse In dél-koreai elnököt is felvitte a hegy tetejére történelmi csúcstalálkozójuk keretein belül. Azóta a két ország kapcsolata ismét hűvössé vált.

Mindeközben Kim azt közölte, hogy csak az év végéig hajlandó várni az Egyesült Államokra, hogy változtasson álláspontján.

Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető az idén februárban a vietnami Hanoiban találkozott. Az amerikai tárgyaló-delegáció akkor azt követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben adja fel atomfegyverzetét és ballisztikusrakéta-programját. Az észak-koreai tárgyalófél cserébe az országa ellen hozott szankciók enyhítését kérte, eredménytelenül. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezér idén júniusban tartott újabb, rövid találkozóján a panmindzsoni demilitarizált övezetben már szóba került a tárgyalások újraindítása, azonban az erre tett kísérletek kudarcba fulladtak. A felek legutóbb október elején folytattak megbeszéléseket, ezek azonban igen hamar véget értek, lévén egyikük sem enged az álláspontjából.

Észak-Korea nem tárgyal az USA-val

Több szakértő szerint a KCNA-jelentés retorikájának nagy része a gazdaság körül forog, és azt gyanítják, hogy Észak-Korea hamarosan űrkilövést hajthat végre. Ez ugyanis lehetővé tenné a rezsim számára, hogy kevésbé provokatív módon bizonyítsa gazdasági és technológiai erejét, mint például egy újabb ICBM tesztelése esetén tenné.

A szerdai állami médiajelentés nyelvezete alapján Kim valószínűleg “fontolóra vesz néhány fontos politikai döntést” – erősítette meg Rachel Minyoung Lee, az NK News Észak-Koreával foglalkozó weboldal elemzője.

“A jelentés új mítosznak állítja be Kim lovaglását a szent hegyre, és úgy tűnik, hogy a fehér lóval készült képekkel maximális propagandahatást kívánnak létrehozni” – tette hozzá.

Nos, kíváncsian várjuk, mi sül ki belőle…

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »