Eldurvultak a katalóniai tüntetések

Legkevesebb 74-en sérültek meg a kedd esti, rendbontásokba torkolló katalóniai tüntetéseken – közölte szerdára virradóra az El País című spanyol napilap.

Kedd este több katalóniai városban voltak tüntetések. A demonstrálók utakat és vasútvonalakat zártak le, illetve sok helyütt összetűztek a rohamrendőrökkel, így tiltakozva a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó minapi ítélet ellen.

Barcelonában negyvenezren vonultak a spanyol központi kormány képviselete elé. A tiltakozók egy csoportja üdítősdobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet védő rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket, gumibotokat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók barikádokat próbáltak emelni Barcelona központjában, kukákat gyújtottak fel, kirakatokat zúztak be. Éjszaka tűzoltóautók pásztázták a barcelonai utcákat, oltva az égő kukákat, és folyamatosan rendőrautók és rohamkocsik szirénázása hallatszott a városban.

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később azonban ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Barcelona, 2019. október 15.
Rohamrendőrök és katalán függetlenségpárti tüntetők Barcelonában 2019. október 14-én.
MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

A tüntetők és a rendőrök között más katalán nagyvárosokban – így Gironában, Lleidában, Tarragonában és Sabadellben is – összetűzések voltak. Napközben is folyamatosak voltak az utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

Az El País azt írta, hogy a hatóságok legalább 25 rendbontót vettek őrizetbe a közrend megsértése miatt: 13-at Tarragonában, nyolcat Lleidában, hármat Barcelonában és egyet Sabadellben.

A spanyol kormány kedd éjszaka kiadott közleményében elítélte a függetlenségpártiak erőszakos cselekményeit, a károkozást és a vandalizmust, és méltatta a katalán és az országos rendőrség együttműködését. „Egy kisebbség megpróbál erőszakot előidézni a katalán városok utcáin” – fogalmazott a kormány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »