Az ecuadori elnök visszavonta a tüntetéseket kirobbantó rendeletét

Az ecuadori elnök hétfőn hatályon kívül helyezte saját rendeletét, amely megszüntette az üzemanyagár-támogatást, és közvetve kirobbantotta az országot két hete sújtó belpolitikai válságot.

Moreno október elsején írta alá a rendeletet a Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott megszorító intézkedésekkel összhangban, azzal a szándékkal, hogy éves szinten mintegy 1,5 milliárd dollárral csökkentse a költségvetési kiadásokat.

A négy évtizede bevezetett támogatás eltörlése miatt 120 százalékkal megemelkedtek az üzemanyagárak. Emiatt több ecuadori városban tüntetések és zavargások robbantak ki. Moreno szükségállapotot hirdetett az országban, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Quitóban és a környékén, de a tüntetők dacoltak vele. Az ecuadori kormány Guayaquilbe helyezte át székhelyét a fővárosból. A zavargásokban legalább heten meghaltak, és több százan megsebesültek, a hatóságok ezernél több tüntetőt vettek őrizetbe.

Az ecuadori kormány vasárnap megállapodott a tüntető őslakosokkal az országot tizenhárom napja béklyóban tartó belpolitikai válság rendezéséről: az egyezség értelmében Moreno visszavonja a rendeletét, a tiltakozók pedig véget vetnek a demonstrációknak. Emellett abban is megállapodtak, hogy közösen dolgoznak ki új intézkedéscsomagot a kiadások csökkentésére, a bevételek növelésére, valamint a fenntarthatatlan költségvetési hiány és az államadósság mérséklésére.

Quito, 2019. október 14.
Lenín Moreno ecuadori elnök (k) őslakos vezetőkkel tárgyal a belpolitikai válság rendezéséről a fővárosban, Quitóban 2019. október 13-án.
MTI/AP/Fernando Vergara

Az ecuadori kormány és a gazdasági reformintézkedések ellen tiltakozó őslakosok vezetői az ENSZ és az ecuadori püspöki kar közvetítésével ültek le tárgyalóasztalhoz helyi idő szerint vasárnap délután, és késő este ütötték nyélbe a megállapodást.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »