Elég reménytelennek tűnik Észak-Korea megszelidítése

Észak-Korea két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába az ország keleti partvidékéről – számolt be szombaton a dél-koreai Yonhap hírügynökség. Az elmúlt két hétben a mostani volt az ötödik rakétakísérlet.

A dél-koreai vezérkar tájékoztatása szerint az észak-koreai Hamhung városból két rövid hatótávolságú rakétát bocsátottak fel, amelyek 400 kilométernyi távolságot tettek meg, pályájuk legnagyobb magassága pedig 48 kilométer volt.

Észak-Korea legutóbb kedden kora reggel lőtt ki két rakétát az ország nyugati partjáról a Japán-tenger felé. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, hogy a rakétakísérlet figyelmeztetés volt az Egyesült Államoknak és Dél-Koreának, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sűrűsödnek az észak-koreai rakétatesztek

Rakétatesztekkel üzent Észak-Korea

Phenjan és Washington arra törekszik, hogy újraindítsa Észak-Korea nukleáris programjáról és az ázsiai országot sújtó gazdasági szankciókról szóló, az év elején megrekedt tárgyalásokat, a hangoztatott szándékon túl azonban semmi nem látszik a folyamatból.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (j) egy új típusú taktikai rakéta bemutatásán vesz részt egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2019. augusztus 6-án.
MTI/EPA/KCNA

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója idén februárban eredménytelenül ért véget a vietnami fővárosban, Hanoiban. Ezen az amerikai fél követelte Phenjantól, hogy teljes mértékben számolja fel nukleáris arzenálját és ballisztikus rakétaprogramját.

Ezután június végén találkozott a két vezető a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben. Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre is belépett, de a fotózkodáson túl  – ahol mindkét fél mérgesen és határozottan pózol – itt sem történt más előrelépés.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter pénteken Szöulban úgy fogalmazott, hogy az „Egyesült Államok kész a diplomáciai közeledésre Észak-Koreához, hogy elősegítse ez utóbbi teljes és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését, de ennek megtörténtéig nem oldja fel az ellene bevezetett szankciókat”.

Az észak-koreai vezetés pedig éppen fordítva gondolkodik, a szankciók teljes feloldásához köti a leszerelési program megkezdését. Amíg pedig ez a patthelyzet nem oldódik fel, maradnak a rakétatesztek…

Forrás: MTI/Yonhap/AFP/dpa/TASZSZ/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »