Az osztrák államfő megkezdi az egyeztetést a pártokkal

Alexander Van der Bellen osztrák államfő vasárnap este bejelentette, hogy a jövő héten tárgyalásokat kezd az előrehozott választások nyomán a parlamentbe bejutó pártokkal és ezt követően a legtöbb szavazatot szerző párt listavezetőjét bízza meg a kormányalakítási tárgyalásokkal.

A korábbi zöldpárti politikus gratulált Sebastian Kurznak, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének pártja választási győzelméhez a vasárnapi előrehozott választásokon.

Alexander Van der Bellen nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a májusi Ibiza-botrány vezetett a választások kiírásához. „Az elkövetkező napokban és hetekben törekedni fogok arra, hogy a bizalom helyreálljon” – fogalmazott az államfő, aki arra szólította fel a politikusokat, hogy „Ausztria javát helyezzék a párttaktika elé”.

Bécs, 2019. szeptember 29.
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője és partnere, Susanne Thier érkezik egy bécsi szavazóhelyiségbe az előrehozott parlamenti választásokon 2019. szeptember 29-én.
MTI/EPA/Christian Bruna

Az ÖVP és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalíciójának véget vető botrány annak nyomán robbant ki még májusban, hogy két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Strache lemondásra kényszerült.

Alexander Van der Bellen köszönetet mondott a választóknak, hogy jelentős számban éltek szavazati jogukkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »