Szünetelnek az izraeli kormányalakítási tárgyalások

Egyelőre megszakadtak Izraelben a nagykoalíciós egyeztetések a kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártja és a Beni Ganz vezette ellenzéki, centrista Kék-fehér párt tárgyalói között – közölte vasárnap a Likud.

A zsidó újév, a ros hásáná vasárnap este beköszöntött kétnapos ünnepe miatt a tárgyalások legközelebb szerdán folytatódhatnak, amikor Netanjahu tesz még egy „utolsó erőfeszítést” egy egységkormány létrehozására.

A szeptember 17-i, idén már második előrehozott választások nyomán megkezdődött tárgyalások a kormánypárt közleménye szerint eddig „nagy csalódást” keltettek a Likudban. Amennyiben szerdán sem sikerül egyezségre jutni, úgy Netanjahu arról fogja tájékoztatni Reuven Rivlin államfőt, hogy nem tud eleget tenni a kormányalakítási megbízásnak. Ez esetben Rivlin egy másik jelöltet kérhet fel a kormányalakításra.

Ganz Kék-fehér mozgalma a Likudot teszi felelőssé azért, hogy eddig nem sikerült semmiben sem megállapodni a koalíciós egyeztetéseken. A választásokon legtöbb mandátumra szert tett ellenzéki tömörülés szerint Netanjahu pártja csak „jelszavakkal dobálózik”, és máris arra készül, hogy fél éven belül harmadszor is parlamenti választásokat kényszerítsen ki.

Tel-Aviv, 2019. szeptember 19.
Beni Ganz, a legtöbb szavazatot elnyerő, ellenzéki Kék-fehér párt vezetője tel-avivi sajtóértekezletén 2019. szeptember 19-én, két nappal az előrehozott izraeli parlamenti választások után.
MTI/AP/Sebastian Scheiner

Pénteki sajtóértesülések szerint az egységkormány létrehozása egy „kettős miniszterelnökséggel” (egymást váltó kormányfőkkel) Netanjahunak kedvezne, mert a főügyész által vele szemben kilátásba helyezett vádemelések ellenére is posztján maradhatna.

A Kék-fehér viszont nem erről, hanem az esetleges közös kormányzás tartalmáról kíván tárgyalni. Képviselőik úgy nyilatkoztak a Jediót Ahronót című újság online változatának (ynet), hogy a Likudnál „elbarikádozták magukat”, és kizárólag Netanjahu kormányzásának folytatásáról akarnak tárgyalni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Netanjahu májusi kormányalakítási kudarcát követően két hete megtartott újabb előrehozott választásokon a Kék-fehér párt szerezte meg a legtöbb, 33 helyet a 120 fős kneszetben. A második a Likud lett 32 törvényhozóval, a harmadik pedig az arab pártokból alakult Közös Lista. A két legnagyobb párt azonban potenciális szövetségeseivel együtt sem tud többségi koalíciót alakítani.

Az ellenzéki baloldali-centrum pártok együtt 57, a Netanjahu vezette jobboldali vallásos tömb pedig csak 55 mandátumhoz jutott a 120 fős izraeli parlamentben. Az Avigdor Liberman vezette Izrael a Hazánk nevű jobboldali-nacionalista párt nem csatlakozott egyik oldalhoz sem, hanem a mérleg nyelvének szerepére készül mindössze nyolc képviselőből álló frakciójával.

Frorás: MTI/APA/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »