Ausztria kancellárja megvonta bizalmát az alkancellárral szemben

Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) folytassa az együttműködést Heinz-Christian Strache alkancellárral, miután súlyos korrupciós gyanú merült fel a koalíciós partner Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) élén álló politikussal szemben – értesült a dpa német hírügynökség szombaton.

Az jelenleg nem világos, hogy a kormányfő döntése a 2017 decembere óta hivatalban lévő koalíció felbomlását jelenti-e vagy egyelőre csak Strache távozását a miniszterelnök-helyettesi tisztségből – írta a dpa.

A két politikus szombat délelőttre várt találkozóját sajtóértesülések szerint Strache lemondta. Ehelyett várakozások szerint a szabadságpárti politikus videoüzenetben ismerteti az üggyel kapcsolatos álláspontját, a néppárti kancellár pedig valamivel később sajtótájékoztatót tart.

A legfrissebb információk szerint Heinz-Christian Strache felajánlotta lemondását az alkancellári és a pártvezetői tisztségéről is szombaton kora délután, aki hozzátette, hogy az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta lemondását a kormányfő-helyettesi posztról. A 49 éves Strache, aki – mint azt sajtóértekezletén közölte – a párt éléről is távozik, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Az APA osztrák hírügynökség az FPÖ szövetségi és tartományi köreiből úgy értesült, hogy a szabadságpárt minden bizonnyal Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert fogja az alkancellári posztra javasolni, hogy az ő vezetésével folytassák a koalíciós együttműködést. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Sebastian Kurz kancellár és pártja, az ÖVP ezt elfogadja-e.

Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokra az ÖVP bécsi kampánynyitó gyűlésén 2019. május 4-én.
MTI/EPA/Christian Bruna

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a politikus a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Szakértők meggyőződése szerint Kurz kancellár válaszúthoz érkezett. „Vagy véget vet az együttműködésnek, vagy örökre az FPÖ-höz láncolja magát” – mondta az APA-nak Peter Filzmaier osztrák politológus. Döntésében szerepet játszhat, hogy nem akarja tovább rontani a külföldön amúgy is már valamelyest megtépázott imázsát – vélte Filzmaier. „Neki, aki európai szintű politikusként akarja magát elfogadtatni, ez nagyon fontos” – tette hozzá.

A Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung péntek este a videofelvételre hivatkozva azt írta, hogy a találkozó a spanyolországi Ibiza szigetén zajlott le 2017 júliusában, három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt, amelynek eredményeképpen Strache szabadságpártja kormányra került, a politikus pedig elfoglalhatta az alkancellári posztot.

A két német lap szerint a találkozót minden bizonnyal csapdának szánták, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása lehetett. Azt nem közölték, hogy a hat órán át tartó találkozóról ki készítette a videofelvételt, és hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez.

A Kurier című osztrák lap szombaton arról írt, hogy az osztrák ügyészég szerint a videónak jogi következményei is lehetnek. A felvétellel kapcsolatban az a kérdés merül fel, hogy csak beszélgetésnek tekinthető, ami azon hallható vagy pedig olyan konkrét utalások is vannak benne, amelyek kimerítenek valamilyen büntetőjogi tényállást. Az osztrák igazságszolgáltatás ezért be fogja kérni a vágatlan videoanyagot, hogy megtehesse a szükséges lépéseket – mondta el a Kuriernak az ügyészség egy szóvivője.

A videót közzétevő egyik német lap, a Süddeutsche Zeitung már leszögezte, hogy nem bocsátja rendelkezésre a nála lévő eredeti felvételt, amelyet először hozzá, majd a Spiegelhez is eljuttattak. Egyúttal a forrásuk védelmére hivatkozva, semmilyen utalást nem tettek a felvétel eredetére vonatkozóan.

Leila Al-Serori, a Süddeutsche Zeitung részéről annyit mondott az ORF osztrák közszolgálati televíziónak, hogy a videót már hónapokkal korábban felajánlották (ahogy Jan Böhmerann osztrák humoristának is, aki azonban ezt visszautasította). Az anyagot azután néhány hete egy elhagyott hotelben adták át egy pendrive-on.

Forrás: MTI/dpa/Reuters/APA

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »