Az USA szankciókkal sújtotta Raúl Castrót

Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókat vezetett be csütörtökön a Kubai Kommunista Párt vezetőjével, Raúl Castróval szemben, „súlyos emberi jogsértésekkel” vádolva őt. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter elmondása szerint a büntetőintézkedések értelmében Castro és közvetlen családja nem léphet be az Egyesült Államok területére.

„Castro felelős Kuba azon tevékenységeiért, amelyekkel támogatják a korábbi Maduro-rendszert Venezuelában, mégpedig megfélemlítés és erőszak által” – fogalmazott egy közleményben Pompeo, megerősítve a Trump-kormányzat álláspontját, miszerint Maduro már nem tekinthető Venezuela törvényes elnökének.

Az amerikai külügyminiszter szerint a kubai biztonsági erők tagjai Maduro katona- és hírszerző tisztjeivel együttműködve súlyos emberi jogsértésekben és visszaélésekben vettek részt Venezuelában, köztük kínzásokban.

Pompeo ezen kívül azt is a Kuba legbefolyásosabb emberének tartott Castro szemére vetette, hogy egy olyan rendszer felett őrködik, amely „kubaiak ezreit veszi önkényesen őrizetbe, és jelenleg is több mint 100 embert tart fogva politikai okokból”.

Noha az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok, más országok – például Oroszország – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »