Az USA fegyvereket és katonákat küld Szaúd-Arábiába

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) csütörtökön közölte, hogy négy radarrendszert, Patriot légvédelmi rakétákat és 200 katonát küld Szaúd-Arábiába az ország védelmi képességeinek fokozása érdekében.

A minisztérium másfél héttel azután jelentette be az intézkedést, hogy az eddigi legnagyobb támadás érte Szaúd-Arábia olajlétesítményeit. Az AP amerikai hírügynökség szerint Washington szükség esetén további Patriot rakétákat és THAAD rakétavédelmi rendszert is küldhet a térségbe.

Jonathan Hoffman, a Pentagon szóvivője közleményben tudatta: Marek Esper védelmi miniszter a Szaúd-Arábia elleni legutóbbi támadások nyomán, illetve a királyság kérésére döntött arról, hogy csapatokat és katonai felszerelést küldenek az olajmonarchiába.

Bukjak, 2019. szeptember 20.
Az Aramco szaúdi olajvállalat Abkaik tartományban működő olajtermináljának dróntámadásban megsérült berendezései Bukjakban 2019. szeptember 20-án, egy sajtóbejárás alatt. A jemeni húszi lázadók szerint ők hajtottak végre dróntámadást az itteni és egy másik szaúdi olajterminál ellen.
MTI/AP/Amr Nabil

Szeptember 14-én drón- és rakétatámadások érték a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját. A támadásokért, amelyek felére csökkentették Szaúd-Arábia olajkitermelését, a jemeni húszi síita lázadók vállalták a felelősséget.

Rijád és szövetségese, Washington azonban a felkelőket támogató Iránt tették felelőssé a támadásokért. Teherán elutasította a vádakat, korábban pedig többször leszögezte, hogy a húszikat pusztán politikailag támogatja, katonailag nem.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »