Malajzia 5G-terve áldás lehet a Huawei számára

Malajzia a jövő hónapban országszerte elindítja az 5G-projektek bemutatását – jelentte be az ország egyik minisztere kedden. Ez azt jelzi: Malajzia jó úton halad, hogy az első ázsiai országok közé kerüljön, amelyek bevezetik a technológiát.

A malajziai kormány kijelentette, hogy jövő év elején el akarja kezdeni az ultragyors mobil internetes szolgáltatás bevezetését, és – Vietnamtól és néhány fejlett országtól eltérően – nem ódzkodik attól, hogy távközlési cégei együttműködjenek a kínai Huawei-jel.

A Huawei, a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója és több tucat leányvállalata májusban került fel az Egyesült Államok feketelistájára, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium az USA nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek közé sorolta. Ezek a vállalatok nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől az amerikai kormányzat engedélye nélkül. A korlátozásokat egyelőre csak bejelentették, hatályba léptetésüket november 19-éig felfüggesztették.

Az Egyesült Államok döntése sok más országra nyomást gyakorolt, hogy kövessék a példáját. A 32 millió lakosú Malajzia azonban azt mondta, hogy nem aggódik a kémkedéssel kapcsolatos állítások miatt – ehelyett inkább a Huawei termékek relatív megfizethetőségére kíván összpontosítani.

“Reméljük, hogy Malajzia korai elkötelezettsége az 5G iránt – a kísérleti gyártósorok és az 5G tesztágyak gyors telepítése, valamint az országos demonstrációs projektek – az 5G technológia egyik vezető szereplőjévé teszi az országot” – mondta Gobind Singh Deo malajziai kommunikációs és multimédia miniszter egy ipari rendezvényen.

Budapest, 2019. szeptember 9.
Az 5G mobil szolgáltatást ismertető stand a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának kiállításán a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A világ legnagyobb, mobil szolgáltatókat tömörítő és azok érdekképviseletét ellátó egyesülete (GSMA) egy kedden kiadott jelentésében elmondta, hogy 2025-re a malajziai mobilkapcsolatok egyötöde 5G-s lesz, ami magasabb, mint az ázsiai-csendes-óceáni térség egészére előrejelzett 17 százalék.

És itt jön a képbe a Huawei, amely már előzetes 5G-megállapodásokat kötött olyan malajziai távközlési vállalatokkal, mint az Axiata Celcom, a Malek Telekom és a Maxis. A kínai cég egyik vezető munkatársának megfogalmazása szerint “innen már csak egy lépés a szerződéskötés”.

A Huawei legfontosabb versenytársa az 5G terén a svéd Ericsson, amely tavaly áprilisban a Celcommal közösen hajtotta végre az első 5G-s holohívást Malajziában. A többi “főszereplő” a finn Nokia és az ugyancsak kínai ZTE.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »