A spanyol turizmusnak is betett a brit utazási iroda csődje

A spanyol turizmus számára is jelentős csapás a legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődje – írta az El Economista című spanyol gazdasági napilap hétfőn.

Az újság információi szerint az utazásszervező vállalatcsoport közreműködésével tavaly 7,1 millió turista érkezett a dél-európai országba. Közülük 3,3 millióan az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság révén, amely most a német kormány segítségét kérte működése fenntartásához.

A lap szerint elsősorban a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek idegenforgalmát érintheti kedvezőtlenül a 178 éve működő Thomas Cook csoport összeomlása. Jorge Marichal, a tenerifei szállodai szövetség elnöke az Onda Cero rádiócsatornának úgy nyilatkozott: a szigetekre látogatók 20-22 százalékát a brit társaság szállította.

A Thomas Cook érdekeltségébe tartozó cégeknek a következő tizenöt napra 525 spanyolországi repülőjáratuk volt betervezve, amelyek törlése mintegy 114 ezer utast érint a spanyol légibiztonsági ügynökség (Aesa) szerint.

Palma De Mallorca, 2019. szeptember 23.
A legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook utastájékoztatásra kirendelt alkalmazottai a kelet-spanyolországi Mallorca szigetének repülőterén 2019. szeptember 23-án, órákkal azt követően, hogy az utazási iroda csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
MTI/AP/Francisco Ubilla

Annak érdekében, hogy pontosan felmérjék a várható következményeket és enyhítsék az esetleges károkat, az ügyvezető kormány összehívja az érintett spanyol régiók vezetőit – jelentette be María Reyes Maroto spanyol turisztikai miniszter a Cadena Ser rádióadó műsorában. A politikus garantálta, hogy minden külföldön rekedt spanyol állampolgár hazautazhat, köszönhetően a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) által kidolgozott készenléti tervnek.

„A mi felelősségünk sürgetni a brit kormányt, hogy a készenléti terv megvalósuljon, és mindenki hazatérhessen” – mondta, hozzátéve, hogy még zajlik a hazaszállítandó spanyol turisták létszámának felmérése.

Beszámolt arról is, hogy a várható csődről már pénteken  riasztást kaptak, és a hétvégén megpróbáltak közbenjárni annak érdekében, hogy nagy spanyol szállodaláncok pénzügyi befektetőként megmentsék a cégcsoportot, ám ez végül nem sikerült.

A világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font adózás előtti veszteséget jelentett.

Becsődölt a világ egyik legrégebbi utazási irodája

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »