A németeket is érzékenyen érinti a Thomas Cook csődje

Több százezer német utazót is érint a Thomas Cook brit utazásszervező vállalatcsoport csődje. Az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság hétfőn kormányzati segítséget kért működése fenntartásához.

Az üdülőjáratokat üzemeltető légitársaság közölte, hogy járatai menetrend szerint közlekednek. Az üdülőhelyekről hazafelé, Németországba közlekedő járatokra 240 ezer utasnak van foglalása.

Mint írták, az eddigi anyavállalat ugyan csődöt jelentett, de az évek óta nyereséges, és évente nagyjából nyolcmillió utast szállító Condor folytatni kívánja tevékenységét, így a likviditási nehézségek elkerülésére áthidaló hitelt kér a szövetségi kormánytól. A hitel összegét nem nevezték meg. Sajtóértesülések szerint 200 millió euróról van szó.

Düsseldorf, 2019. szeptember 23.
A Thomas Cook légitársaság logója a düsseldorfi nemzetközi repülőtér utasfelvételi csarnokában 2019. szeptember 23-án, órákkal azt követően, hogy a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook csődöt jelentett és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét. A brit polgári repülésügyi hivatal (CAA) beveti a Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.
MTI/EPA/Friedemann Vogel

A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Korbinian Wagner a berlini kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy a Condor kormányzati segítséget kért. Elmondta, hogy a lehető leghamarabb befejezik a kérelem vizsgálatát. Azzal kapcsolatban, hogy a 2017-ben csődbe ment Air Berlin légitársaság is kapott áthidaló hitelt a kormánytól, hangsúlyozta, hogy a két esetet nem lehet összehasonlítani.

Az egyelőre nem ismert, hogy a Thomas Cook németországi érdekeltségeinek hány ügyfele rekedt külföldön a társaság csődje miatt, az viszont biztos, hogy a berlini vezetés nem indít olyan akciót, amilyet a brit kormány kezd a külföldön tartózkodó brit utasok hazaszállítására. Reiner Breul, a külügyminisztérium szóvivője a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a jogi szabályozás nem tesz lehetővé a brit kormány Matterhorn-művelet nevű akciójához hasonló lépéseket, de a német külképviseletek készen állnak a segítségre szoruló német állampolgárok támogatására.

A Thomas Cook hétfőn közölte, hogy csődöt jelent és azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét. A külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a cég által szervezett utakon vesznek részt. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított, világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küzdött; a március 31-én zárult fél évről 1,5 milliárd font adózás előtti veszteséget jelentett.

Becsődölt a világ egyik legrégebbi utazási irodája

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »