Továbbra sem történt előrelépés Brexit-ügyben

Továbbra sem érkezett a brit kormánytól olyan javaslat, amely alternatívaként szolgálhatna az Egyesült Királysággal megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződéssel szemben – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója munkaebéden egyeztetett Boris Johnson brit kormányfővel hétfőn Luxembourgban.

A tájékoztatás szerint Juncker rámutatott, hogy a brüsszeli testület nyitott a politikai bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó, működőképes javaslatok tanulmányozására, de eddig nem érkeztek ilyenek, márpedig London felelőssége lenne ezek kidolgozása.

A bizottság továbbra is elérhető a nap huszonnégy órájában, a bennmaradó huszonhét tagállam egysége töretlen – emelték ki a közleményben, arra is kitérve, hogy a következő, október 17-18-i EU-csúcs mérföldkő lesz a folyamatban.

Luxembourg, 2019. szeptember 16.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Boris Johnson brit kormányfő kezet fog a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalásuk végén Luxembourgban 2019. szeptember 16-án.
MTI/EPA/Julien Warnand

A brit miniszterelnöki hivatal arról számolt be, Johnson és Juncker egyetértett abban, hogy növelni kell az egyeztetések intenzitását, hangsúlyozva, hogy hamarosan napi szintű találkozók kezdődnek a felek képviselői között, mégpedig főtárgyalói szinten is. Mina Andreeva európai bizottsági szóvivő pedig közölte: „nagy sebességgel” fognak folytatódni a tárgyalások a mostani „barátságos” találkozót követően.

Juncker a munkaebéd előtt kijelentette, hogy „Európa soha nem fogy ki a türelemből”, viszont például Alexander Schallenberg osztrák EU-ügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy amennyiben nem érkezik új javaslat a szigetország részéről, akkor fölösleges is tovább tárgyalni, garantált a megállapodás nélküli Brexit.

Boris Johnson számos alkalommal leszögezte, hogy megállapodással vagy anélkül, de október 31-én kilépteti országát az Európai Unióból, nem lehet újabb halasztás.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »