Irán megint lefoglalt egy hajót a Perzsa-öbölben

Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy hajót a Perzsa-öbölben, amely állítólag 250 ezer liter dízelolajat csempészett volna az Egyesült Arab Emírségekbe – számolt be az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség hétfőn. A Nagy-Tunb szigetének közelében feltartóztatott hajó legénységét átadták a hatóságoknak.

Irán a világ azon államai közé tartozik, ahol az állami támogatások és a helyi fizetőeszköz leértékelődése miatt nagyon olcsó az üzemanyag. Emiatt tengeren és szárazföldön egyaránt burjánzik az üzemanyag-csempészet, a hatóságok pedig keményen fellépnek ellene.

Az iszlám köztársaság szeptember első napjaiban is lefoglalt egy tartályhajót üzemanyag-csempészet miatt, amely mintegy 284 ezer liter dízelolajat szállított. A tanker tizenkét, Fülöp-szigeteki matrózát őrizetbe vették.

Az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség a Perzsa-öböl térségében. Az egyik legfrissebb incidens egy hétvégi dróntámadás volt, amellyel az Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két terminálját vették célba. Elkövetőként az Irán támogatását élvező jemeni síita lázadók jelentkeztek.

A szunnita iszlám konzervatív ágát követő Szaúd-Arábia és a síita Irán régóta verseng a regionális vezető szerepért, és több térségbeli háborúban – köztük Jemenben – támogat szembenálló feleket. Washington közvetlenül Teheránt tette felelőssé a hétvégi akcióért, de az tagadta, hogy köze lett volna az eseményekhez.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »