Megoldás helyett újabb belpolitikai csata a brit kiválás ügyében

Dominic Raab brit külügyminiszter szerint a kormány tartja magát ahhoz a törvényhez, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, de „a tűréshatárig fogja tesztelni” és a maga módján értelmezi majd a jogszabályt.

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint Boris Johnson miniszterelnöknek továbbra is eltökélt szándéka, hogy kiléptesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján, akár lesz addig megállapodás a kilépés feltételrendszeréről, akár nem.

Raab a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi interjúműsorában kijelentette: a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt kezdeményezésére elfogadott, a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselője által is megszavazott törvény „annyira rossz”, hogy egészen a tűréshatárig tesztelni kell, kiderítendő, hogy a jogszabály pontosan mire is kötelezi a kormányt. Hozzátette: a kabinet „saját értelmezése szerint” fogja nagyon gondosan tanulmányozni a törvényt.

A The Sunday Telegraph című vasárnapi brit konzervatív lapnak nyilatkozó kormányforrások szerint Boris Johnson „nem úgy értelmezi a törvényt, mint a lázadók”, és ennek alapján úgy tartja, hogy törvényes módon figyelmen kívül hagyhatja a jogszabály előírásait. A lap által idézett egyik kormányilletékes szerint Johnson és stábja kész „láncfűrésszel is nekiesni” bárminek, ami megakadályozhatja az október végi kilépést az EU-ból.

A hétvégén azonban több vezető jogi szakértő úgy nyilatkozott, hogy Johnson akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó betartani a pénteken véglegesített törvényt.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának 21 tagja is megszavazta a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezet napirendre vételét. A kormánnyal szembeforduló képviselők között volt számos egykori kormánytag, köztük két volt pénzügyminiszter, Philip Hammond és Ken Clarke, valamint Greg Clark, az üzleti ügyek volt minisztere és Rory Stewart volt nemzetközi fejlesztési miniszter. Ugyancsak a kormány ellen szavazott Sir Nicholas Soames, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az indítványt megszavazó képviselőket a kormány kizárta a tory frakcióból, így ők független képviselőként tevékenykednek tovább. A képviselők kizárása elleni tiltakozásul szombat este bejelentette távozását a munka- és nyugdíjügyi minisztérium éléről Amber Rudd, aki az előző miniszterelnök, Theresa May kormányában belügyminiszter is volt. Johnsonnak küldött levelében Rudd a kormány ellen szavazó képviselők kizárását a tisztesség és a demokrácia elleni támadásnak, politikai vandalizmusnak nevezte.

A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A törvény még azt is előre meghatározza, hogy Johnsonnak milyen szövegezésű levélben kell kérnie a Brexit halasztását Donald Tusktól, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökétől.

A kilépés további – immár harmadik – halasztásának jóváhagyásához az Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.

Dominic Raab a Sky News vasárnapi interjúműsorában kijelentette: ez egy „pocsék törvény”, amely a Brexit többszöri halasztására is lehetőséget teremt, és gyakorlatilag arra kényszeríti Londont, hogy alávesse magát az EU által megszabott feltételeknek, függetlenül attól, hogy e feltételek „mennyire bosszúálló, büntető jellegűek”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »