Nem maradnának végleg Németországban az olaszoktól átvett menedékkérők

A német szövetségi kormány csak átmenetileg hajlandó az Olaszországba érkező menedékkérők 25 százalékának befogadására – hangsúlyozták hétfőn Berlinben az ügyben formálódó nemzetközi megállapodással kapcsolatban.

Steffen Seibert kormányszóvivő a földközi-tengeri migrációs útvonalon olasz kikötőkbe érkező menedékkérők szétosztásáról a máltai Vittoriosában szeptember 23-án elfogadni tervezett megállapodásról hangsúlyozta, hogy korlátozott időre szóló mechanizmusról van szó, és továbbra is törekedni kell egy „szolidáris európai megoldásra, amely nagyon sok európai vállra teríti szét a terheket”.

Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő hozzátette: el kell kerülni, hogy a megállapodás hatására még többen vágjanak neki a tengernek, ezért az ilyen, úgynevezett vonzó – pull – hatás kiküszöbölésére rögzítik, hogy meg lehet változtatni az elosztási mechanizmust, ha jelentősen emelkedik az érkezők száma.

Mindketten kiemelték, hogy a megállapodás csupán rendszerbe foglalja az utóbbi bő egy évben kialakult gyakorlatot. Aláhúzták: nem megfelelő, hogy minden egyes alkalommal, amikor kiköt egy migránsokat szállító hajó, hosszadalmas egyeztetést kell folytatni a menedékkérők szétosztásáról. Ezt az állapotot szünteti meg a tervezett megállapodás, amelynek előkészítése még nem ért véget.

Ugyancsak mindketten hangsúlyozták, hogy a tervezett „ideiglenes tengeri mentési mechanizmus” teljes mértékben független az Európai Unió közös menekültügyi rendszerének reformjától, amelyet a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak kell előmozdítania.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szeptember 23-án Vittoriosában a tervek szerint a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter ír alá egy megállapodást, amely szerint – az eddig ismertté vált részletek alapján – Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba tengeri úton érkező menedékkérőknek.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter egy hétvégi lapinterjúban a megállapodással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a német migrációs politika nemcsak a korlátozásra törekszik, hanem „emberséges is”, és az új befogadási mechanizmus „nem terheli túl” az országot. A tárcavezető a Süddeutsche Zeitung című lapban közölt interjúban hozzátette: Németországban semmi sem változik meg az új megállapodással, mert eddig is az Olaszországban partot érő menedékkérők 25 százalékát vették át.

Erről Björn Grünewälder a hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Németország a befogadásra jelölt személyek biztonsági ellenőrzése után tavaly július óta 565 főt vett át Olaszországtól és Máltától a menedékkérőket szállító hajók kikötésével kapcsolatban kidolgozott eseti megállapodások révén.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »