Új menekültelosztási rendszer van készülőben

Új rendszert kell felállítani az újonnan érkező menedékkérők Európai Unión belüli elosztására, csökkentve az abból kimaradó tagállamoknak szánt közösségi forrásokat – jelentette ki szerdai brüsszeli látogatásán Giuseppe Conte olasz kormányfő. A La Stampa olasz napilap szeptember 23-án Máltán a francia, német, olasz és máltai belügyminiszterek új paktumot írnak alá.

Giuseppe Conte azt is hangsúlyozta, hogy európai szinten fokozni kell a nemzetközi védelemre nem jogosult bevándorlók hazaküldését.
Kiemelte, hogy amennyiben életbe lép egy megfelelő elosztási mechanizmus, akkor újra megkezdhetik a hajók a járőrözést az EU földközi-tengeri Sophia missziójának keretében, amit idén márciusban függesztettek fel a római kormány tiltakozása miatt.

Merkel újabb állami műveletet sürget a Földközi-tengeren

Megkezdheti munkáját az új olasz kormány

Conte emellett főként arról beszélt, hogy a költségvetési fegyelmet előíró szabályok bizonyos enyhítésére lenne szükség országa gazdaságának felpörgetéséhez, módosítani kellene az úgynevezett stabilitási és növekedési paktumot, illetve növelni kellene a forrásokat és a befektetéseket Olaszország szegényebb déli régióiban.

„Célunk az államadósság csökkentése, de ezt a beruházások és gazdaság bővülésével kívánjuk elérni” – mondta, hozzátéve, hogy Rómának „egy kis időre” van szüksége a pénzügyi célszámok eléréséhez, a hosszú távú reformok megalapozásához. Az olasz kormánynak október közepéig kell leadnia a jövő évi költségvetés tervezetét az Európai Bizottságnak.

Új paktum készül

A La Stampa olasz napilap szerdai beszámolója szerint Franciaország és Németország július óta „titkos tárgyalásokat” folytatott a Földközi-tengeren Európába érkező migrációról: az erről szóló „paktumot” szeptember 23-án, a Máltán találkozó francia, német, olasz és máltai belügyminiszter írja majd alá.

A napilap úgy tudja, a megállapodás szerint Máltának és Olaszországnak biztosítania kell a migránsokat szállító hajók kikötését, a migránsok 25-25 százalékát pedig Párizs és Berlin fogadja be. Giuseppe Conte miniszterelnök ugyanakkor a migránsoknak az összes tagállam közti szétosztásról beszélt, kijelentve, hogy az ezt elutasító tagállamokat „jelentős pénzügyi” hátrány sújthatja.

Reménykednek az NGO-k

Civil szervezetek az olaszországi kikötők minél előbbi megnyitását sürgették a Rómában kormányra jutott baloldali Demokrata Párttól (PD) szerdán, elsőként az Ocean Viking civilhajó kikötését szorgalmazva fedélzetén 84 migránssal. A civilek egyenesen Nicola Zingaretti PD-főtitkár beavatkozását kérték, miután a baloldali párt vezetője úgy nyilatkozott, hogy az Ocean Vikingnek „feltételek nélkül” be kell hajtania egy olaszországi kikötőbe.

Az Ocean Viking – a francia Sos Mediterranée és a svájci székhelyű Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója – jelenleg nemzetközi vizeken várakozik: először 50, majd további 34 személyt vett a fedélzetére a líbiai partoktól több mint hatvan mérföldre. Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt.

Földközi-tenger, 2019. szeptember 8.
Illegális bevándorlók integetnek egy gumicsónakban Líbia partjainál 2019. szeptember 8-án. Az SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet Ocean Viking hajója a gumicsónakon utazó ötven migránst a fedélzetére vette. MTI/AP/Renata Brito

A PD és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kedden bizalmat kapott kormánya korábban nemet mondott a Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi hajójának kikötésére, amely végül Máltától kapott engedélyt, hogy partra tegye az általa szállított 5 embert.

„Zingaretti kormányra került, engedje partra szállni az Ocean Vikingen levőket” – nyilatkozta Axel Steier a német Mission Lifeline felelőse az AdnKronos olasz hírügynökségnek. Hozzátette, hogy szerinte az Ocean Vikingről az olasz parti őrségnek kell a 84 migránst olasz kikötőbe szállítania, majd innen repülővel tovább Németországba.

A Mission Lifeline szervezet Eleonore nevű hajója szeptember 2-án az olasz hatóságok tiltása ellenére kikötött egy szicíliai kikötőben, ezek után a hajót a hatóságok lefoglalták.

Matteo Salvini volt belügyminiszter, az ellenzékbe került Liga vezetője közösségi oldalán ironikusan „kiváló kezdetnek” nevezte a civil szervezeteknek az új olasz kormányhoz intézett felszólítását. Hangsúlyozta, hogy a PD-M5S kormánynak most bizonyítania kell, hogy az „olaszok érdekeit képviseli-e a határok védelmével, vagy újranyitja a kikötőket”.

Forrás: MTI

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »