Elemzők nem számítanak a szaúdi olajexport drámai visszaesésére

Nem valószínű, hogy drámai mértékben csökken Szaúd-Arábia olajexportja az olajlétesítményei ellen szombaton végrehajtott dróntámadások következtében, mivel a sivatagi királyságnak jelentős raktárkészletei vannak nyersolajból és kőolajtermékekből – vélte a Barclays brit bank elemzője hétfőn közzétett jegyzetében.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa. Az állami tulajdonú olajvállalat, a Saudi Aramco két nyersolajfeldolgozó létesítménye elleni támadások következtében átmenetileg napi 5,7 millió hordóval csökken a kibocsátás, ami a globális kínálat mintegy 5 százalékának felel meg. Augusztusban napi átlagban 9,78 millió hordó volt a szaúdi olajtermelés.  A legutolsó, júniusi adatok szerint Szaúd-Arábia nyersolajtartaléka 187,9 millió hordóra rúgott.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A támadások elkövetését az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra.

Az olajárak hétfőn meredeken emelkedtek: a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára 20 százalékos pluszban is állt a kereskedés első perceiben. A Brent utoljára az 1991-es öbölháború kezdetén drágult ilyen nagy mértékben napi összevetésben.

Közép-európai idő szerint délelőtt 11 óra körül a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 8,93 százalékos pluszban, 65,60 dolláron, a WTI pedig 8,41 százalékos nyereségben, 59,41 dolláron forgott. Eddigi napi csúcsán a Brentet 71,62 dolláron, a WTI-t pedig 63,47 dolláron jegyezték.

Megugrottak az olajárak a szaúdi olajóriást ért dróntámadások miatt

A Barclays elemzése szerint a dróntámadások következtében rövid távon hiány alakulhat ki az olajpiacokon, továbbá csökkenhetnek a készletek és a tartalékkapacitások. Ezek mind olyan tényezők, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az árak alakulásában. A támadások ráadásul kétségessé teszik Szaúd-Arábia szállításainak megbízhatóságát is.

Mindez a geopolitikai kockázatok kiéleződésével együtt, miközben a befektetők az iráni atomalku újratárgyalásának esélyeit latolgatják, valószínűleg hosszabb időre támogatja az olajárak emelkedését.

Egyes elemzők szerint a Brent hordónkénti ára akár 100 dollárra is emelkedhet, ha Szaúd-Arábia nem tudja gyorsan helyre állítani olajszállítását. A Reuters bennfentes forrásból úgy értesült, hogy „nem napokba, hanem hetekbe” is beletelhet, míg az ország teljes egészében ki tudja javítani a károkat.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »